Irak: Al-Qaeda pierde oraşul Falluja, în retragere şi din nordul Siriei

Mioara Stoica
04.01.2014

Liderii tribali din regiunea situată la vest de Bagdad, au anunţat că au recâştigat controlul asupra oraşului Falluja, eliberând-ul de forţele fundamentaliste. Au avut loc lupte grele între armată şi militanţii Al-Qaeda în toată zona, soldate cu cel puţin 80 de morţi. Deosebit de grav este bilanţul bombardamentului din Ramadi, raportează CNN, sâmbătă 4 ianuarie, citând o sursă din interiorul ministerului irakian.

Război deschis în Irak, în provincia de Anbar. Sunt cel puţin 60 de rebeli printre cei 80 ucişi în ciocnirile dintre armată şi militanţii Al-Qaeda, în ultimele 24 de ore, în luptele din Ramadi şi Fallujah. Între timp, grupul Al-Qaeda care operează în Irak şi Siria, a revendicat responsabilitatea pentru atacul de joia trecută în Beirut, în care 5 persoane au fost ucise şi aproape 80 au fost rănite.

Un raport al confruntărilor sângeroase este făcut de CNN, citând surse ale Ministerului de Interne irakian, în ceea ce priveşte numărul morţilor. De asemenea, ziarul relatează că vineri, în Fallujah, atunci când unul dintre militanţii Al-Qaeda a cerut celor prezenţi la rugăciunile de vineri să li se alăture "în lupta împotriva guvernului Nuri al - Maliki", două treimi dintre cetăţeni au plecat fără ca măcar să-i asculte. Fundamentaliştii ar fi ordonat apoi jurnaliştilor să "nu scrie nimic despre asta, şi nici să nu înregistreze scena", scrie CNN care a citat un reporter prezent la eveniment şi care şi-a păstrat anonimatul din motive de securitate.

La sfârşitul bătăliei de la Fallujah, liderii tribali din regiune au anunţat că au recâştigat controlul asupra oraşului, smulgând-ul miliţiei qaiediste. La Ramadi, în schimb, liderii tribali au ordonat luptătorilor lor să nu-şi acopere faţa, ca semn de recunoaştere între grupurile aliate.

Chiar şi în nordul Siriei continuă ofensiva rebelilor sirieni împotriva brigăzilor islamice a militanţilor Al-Qaeda. Activiştii din regiunea Idlib raportează despre luptătorii Al-Qaeda ai Statului Islamic Irak şi Levant (Isis), că au fugit din oraşul Mahsun, în districtul de Jabal az Zawiye şi din Tide, în mediul rural de Alep. Isis s-a retras, potrivit unor surse, chiar şi de la Sarmada, în apropiere de Idlib.

Alţi martori de la est de Alep, vorbesc în schimb despre întăririle militare pe care le primeşte Isis, întăriri care provin de la Raqqa şi Deir az Zor şi care se îndreaptă spre Atareb, localitate situată la vest de oraşul cucerit de rebelii sirieni (care luptă împotriva qaediştilor Isis).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor