O infecţie fungică periculoasă înregistrează o creştere dramatică în spitalele din SUA

Cazurile de infecţie fungică Candida auris sunt în creştere rapidă şi provin din mai multe surse, arată un nou studiu american.
Potrivit Science Alert, C. auris a fost raportată pentru prima dată în SUA în 2016 şi este considerată o „ameninţare urgentă de rezistenţă antimicrobiană” în spitale, potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).
Concentrându-se pe un mare sistem de sănătate din Miami, Florida, noua cercetare a constatat că numărul de cazuri clinice raportate au crescut de la 5 în 2019 la 115 în 2023 - un salt considerabil de 2200% în patru ani.
„În concordanţă cu tendinţele naţionale din SUA, C. auris s-a răspândit rapid în comunitatea noastră, după cum se observă printr-o creştere accentuată a identificării C. auris din culturile clinice în 2020 şi 2021, urmată de o creştere mai puţin abruptă în 2022 şi 2023”, scrie echipa americană în lucrarea publicată.
Multe tulpini de C. auris nu răspund la tratamentele obişnuite şi sunt rezistente şi la detergenţii şi dezinfectanţii obişnuiţi. Ciuperca se răspândeşte rapid în spitale, adesea prin intermediul unor echipamente precum cateterele şi tuburile de respiraţie şi hrănire.
Atunci când se instalează, o infecţie cu C. auris poate provoca diverse boli grave şi chiar fatale în fluxul sanguin, sistemul respirator, sistemul nervos central, în organe şi în piele.
Ciuperca nu prezintă prea multe riscuri pentru publicul larg. Este puţin probabil ca majoritatea persoanelor sănătoase să contracteze o infecţie, deoarece sunt mai puţin expuse la C. auris, iar organismul lor este mai capabil să o respingă.
Cu toate acestea, pentru persoanele care sunt deja bolnave şi internate în spital, ameninţarea în creştere este una foarte reală.
Infecţiile sanguine continuă să fie cele mai frecvente, dar infecţiile în ţesuturile moi sau osoase şi în lichidul cefalorahidian sunt în creştere. Cu cât sunt mai multe baze de acoperit, cu atât C. auris va fi mai greu de controlat.
Modelul care apare în SUA se repetă în restul lumii, iar experţii din domeniul sănătăţii se străduiesc să ţină sub control C. auris de la descoperirea sa în Japonia în 2009. Primele cazuri din SUA au fost raportate în 2016.
Au fost emise mai multe avertismente cu privire la ameninţarea reprezentată de C. auris - inclusiv un studiu publicat aproape exact acum doi ani, care anunţa că infecţiile au ajuns în jumătate din statele din SUA - dar, după cum arată acest studiu din Miami, creşterea continuă.
CDC are o listă lungă de recomandări pentru stoparea răspândirii infecţiilor cu C. auris, inclusiv rutine de curăţare sârguincioasă a suprafeţelor şi dispozitivelor şi utilizarea camerelor cu un singur pacient atunci când este posibil.
„Măsurile de prevenire a răspândirii C. auris se bazează pe precauţii de izolare şi contact”, scriu cercetătorii.
„Constatările noastre sugerează că identificarea timpurie a pacienţilor colonizaţi cu C. auris şi implementarea promptă a strategiilor de prevenire a infecţiilor pot avea un impact potenţial asupra incidenţei infecţiilor din fluxul sanguin”.
Cercetarea a fost publicată în American Journal of Infection Control.