O ideologie contra unei vechi culturi

Cele Noua Comentarii Despre Partidul Comunist
Cele Noua Comentarii Despre Partidul Comunist (Bogdan Florescu/The Epoch Times)

Civilizatia chineza are 5.000 de ani. Nici o alta nu o egaleaza. Cultura, rafinamentul, productiile spirituale si materiale ale acestei civilizatii sint studiate de toti tinerii de pe pamint; nu exista individ, nicaieri in lume, care sa fi trecut prin scoala si sa nu fi cazut in admiratie in fata minunilor civilizatiei chineze.

Multa lume e uimita astazi de cuceririle economiei chineze, de dezvoltarea fara precedent a constructiilor din aceasta tara. Capitalism si comunism, intr-o simbioza incintatoare. Am vazut reportaje despre oameni extrem de bogati din China, care-si cumpara avioane si iahturi, dar am vazut si citit recent relatari despre orase-fantoma, paduri de blocuri, cu toate facilitatile, nelocuite pentru ca nu se gasesc cumparatori.

Sau despre autostrazi pe care nu circula nimeni. Si altele despre starea de saracie si inapoiere in care se gaseste cetateanul de rind din China profunda. Stiri disparate, fara legatura intre ele.

In ultimul timp circula tot felul de diagnoze si previziuni despre avansul fara precedent al economiei chineze, despre "ocuparea" economica a Africii, dar si despre instalarea agresiva in unele tari din Europa sau in Statele Unite.

Se stie putin, nu numai la noi, despre ceea ce s-a intimplat in aceasta tara imensa in ultimii 50 de ani, chiar daca multi au aflat de ravagiile "revolutiei culturale". 50 de ani contra 5.000. O ideologie devastatoare contra unei vechi culturi.

Modernizarea Chinei a inceput de curind, data acceptata de istorici fiind 1840. Pe atunci au venit aici europenii, desigur, impunindu-si violent civilizatia lor. Au urmat japonezii si rusii, cu aceleasi metode. Reforma de 100 de zile, din 1898, a insemnat occidentalizarea vechiului imperiu, accesul la produse si norme specifice civilizatiei occidentale, iesirea din vechile cutume.

Dar impunerea rapida a acestor standarde a trezit nemultumiri. Motiv sa-si gaseasca loc o noua revolutie, a patra, impotriva celor care au incercat sa grabeasca modernizarea. Si asa a inceput "miscarea din 4 mai" 1919, care a facut sa apara revolutia comunista si Partidul, care a pornit lupta sa violenta pentru putere.

Am citit, nu demult, o carte despre doamna Mao, tradusa la Polirom, o reconstituire a luptelor interne din partid, o dezvaluire a lipsei de scrupule a celor din virful piramidei. Recent, un raport al Amnesty International informeaza ca a scazut pe glob numarul pedepselor capitale in 2010, 527 fata de 714, in 2009.

Dar statistica mondiala nu include China - in aceasta tara pedepse cu moartea au fost pronuntate pentru "mii de persoane" in 2010, inclusiv pentru „delicte comise fara violenta, fara proceduri si procese echitabile".

Am primit recent o carte in care se reunesc noua comentarii despre Partidul Comunist din China, cel ce controleaza totul, inclusiv dezvoltarea capitalista. O carte care, se pare, a socat mapamondul si a deschis ochii tuturor chinezilor din lume. O carte care dezvaluie modalitatile prin care puterea a subjugat forta oamenilor, bogatia si cunoasterea comuna si a schimbat natura umana; un experiment social-psihologic la o scara nemaivazuta.

Un popor intreg, asupra caruia s-a actionat prin forta, violenta si teroare, a iesit din matricea sa traditionala, si-a uitat cultura si virtutile, a uitat de respectul de sine si de compasiune pentru toti. Un sir de interventii violente asupra fiecarui segment social a schimbat intregul, totul.

Reforma agrara a eliminat clasa proprietarilor de pamint, reforma industriala si comerciala - lclasa proprietarilor, miscarea „impotriva dreptei" sau a „celor o suta de flori" a provocat discutii libere si critici constructive, pentru a fi apoi etichetati, cei care au intrat in joc, ca elemente antisocialiste si trimisi la tara, pentru a fi reeducati prin munca.

Va fi greu de refacut fibra acestei natiuni, a fost distrus psihicul colectiv, sistemul sau cognitiv, moralitatea, increderea in valori, respectul in relatiile dintre oameni.

„Marele salt inainte" a mai testat o data loialitatea, initiind campanii grotesti, obiective imposibil de atins, de fapt un exercitiu colectiv de minciuna la nivel national. Iar Revolutia Culturala a intors lumea cu susul in jos, producind haos si confuzie si afectind intreg esafodajul de valori spirituale.

Iar la baza acestor „reforme" a stat mereu violenta, schimbarea sistemului cognitiv prin teroare. O lupta continua cu poporul, inducerea fricii pentru a spala mintile. Marele inamic: cultura traditionala, bazata pe credinte, loialitate si venerarea virtutii. Trasaturi de neacceptat. Intelectualii, purtatorii de valori, au devenit astfel tinte ale experimentului.

Nici in interiorul sistemului nu era liniste si armonie. Ideologia „luptei neintrerupte" a declansat lupte fratricide, masacre periodice, la fiecare 7-8 ani (justificate ideologic, bineinteles), au devastat grupul la putere, mereu au fost inventati „reactionari" care au fost lichidati in numele „dictaturii democratice a poporului".

Reformele au insemnat suprimarea celor ce se opuneau, a reactionarilor. In 1952 s-au inregistrat 2,4 milioane de oficiali care n-au inteles sensul si care au disparut. Impreuna cu proprietarii de pamint, s-a ajuns la 5 milioane de indivizi ucisi. Iar numarul deceselor nenaturale, dupa Marea Foamete si decizia reducerii nasterilor, din perioada 1959-1961, s-ar ridica la 40 milioane.

Sant inca multe episoade, fiecare cu bilanturi infioratoare. Si in interiorul Partidului luptele crancene, nemiloase, s-au soldat cu multe victime. Iar exportul de revolutie in Cambogia, ajutorul dat lui Pol Pot, a dus la uciderea la un sfert din populatia acestei tari. Episoade nenumarate, fiecare cu particularitatile sale, dar avand in comun fundamentarea ideologica a reprimarii si a practicilor violente.

Va fi greu de refacut fibra acestei natiuni, a fost distrus psihicul colectiv, sistemul sau cognitiv, moralitatea, increderea in valori, respectul in relatiile dintre oameni. Cam aceasta este concluzia acestei carti. Un avertisment entuziastilor care freamata de admiratie fata de noul salt si de noua revolutie economica din aceasta tara.

P.S. Cine doreste sa se informeze mai mult, este invitat la lansarea acestei carti, joi, 14 aprilie, ora 17.00, la Biblioteca Centrala Universitara Iasi.


Cartea cele "Noua Comentarii despre Partidul Comunist" publicata de ziarul Epoch Times Romania, a ajuns la cea de-a 10 lansare in Romania si R. Moldova. Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati.

The Epoch Times Romania este onorat sa poata aduce cartea in fata cititorilor romani de pretitundeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii