O galaxie spiralată apropiată străpunge cu o viteză imensă conglomeratele de galaxii şi trece prin spaţiu-timp

Galaxia spiralată ESO 137-001 străpunge prin conglomeratul de galaxii Norma. (captură youtube.com)
P. P.
06.03.2014

Ultimele poze efectuate cu telescopul Hubble au descoperit o galaxie spiralată imensă, denumită ESO 137-001, ce traversează cu o viteză de aproape 7,2 milioane de kilometri pe oră prin conglomeraţia de galaxii Norma, aflată la 200 de milioane de ani lumină depărtare.

Conglomeraţia de galaxii Norma este un grup de galaxii în apropiere de centrul numit Great Attractor, o regiune din spaţiu care şi-a câştigat acest numele din cauza mărimii sale imense. Chiar dacă este localizată la 200 de milioane de ani lumină distanţă de Caleea Lactee, atât galaxia noastră, cât şi grupul local de galaxii sunt atrase încet spre această regiune misterioasă.

În ciuda faptului că este foarte aproape de pământ după standarde cosmice, să capturezi imaginea conglomeraţiei Norma este un obiectiv greu de îndeplinit. Dacă este observată de pe Pământ, conglomeraţia este aproape de un plan al Căii Lactee şi este acoperită de un strat gros de fum şi praf cosmic.

Viteza cu care trece prin conglomeraţia de galaxii face ca o mare parte din gazul său să fie desprins în cursul procesului, însă forţa de gravitaţie a stelelor îi menţine galaxiei ESO 137-001 structura intactă. În timpul deplasării prin centrul conglomeraţiei de galaxii, ESO 137-001 provoacă o forţă de ”frecare” prin care se creează apoi o coadă lungă de 260.000 de ani lumină ce conţine gaze şi praf cosmic.

În centrul galaxiei spiralate există o regiune de culoare maronie asemănătoare cu un fum care lasă în urma sa o dâră de particule considerate a fi ”praf cosmic”.

Parcursul violent al galaxiei spiralate este ilustrat superb de imaginea capturată cu ajutorul Telescopului Spaţial Hubble. În drumul său, ESO 137-001 a mai lăsat în spaţiul intergalactic şi multe stele tinere, de mărimi masive, ce strălucesc în culori albastre şi ultra-violete.

Călătoria prin spaţiu a galaxiei spiralate a creat în urma sa multe stele în formare însă se pare că ESO 137-01 poate pierde mult ”combustibil” stelar pe parcurs ceea ce îi poate cauza probleme la creearea propriilor stele pe viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor