O epidemie de bruceloză ameninţă 350 milioane de oameni în China

Un focar de bruceloză se dezvoltă rapid în rândul populaţiilor de animale din toată China, cel puţin 350 de milioane de chinezi fiind expuşi riscului de a se infecta. Bruceloza infectează bovinele, porcii şi oile, şi poate fi transmisă la om prin consumul de produse lactate şi prin expunerea la animalele infectate.
Medici în carantină purtând măşti pentru a se proteja de SARS, arhivă, Beijing (Getty Images)
Fang Xiao
08.06.2012

Un focar de bruceloză se dezvoltă rapid în rândul populaţiilor de animale din toată China, cel puţin 350 de milioane de chinezi fiind expuşi riscului de a se infecta. Bruceloza infectează bovinele, porcii şi oile, şi poate fi transmisă la om prin consumul de produse lactate şi prin expunerea la animalele infectate.

"Această epidemie este cea mai gravă înregistrată vreodată," a declarat Wang Dali, un specialist de la Centrul de Cercetare a Brucelozei din cadrul Centrului chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CCDC).

Pe 14 mai, Wang a fost dus de urgenţă în provincia Hunan pentru a se ocupa de cazurile de bruceloză, potrivit revistei săptămânalul New Century din Caixin. El primeşte, în mod normal, astfel de apeluri numai după o epidemie a devenit deosebit de gravă.

Potrivit revistei, începând cu anul 2000, răspândirea zoonozelor (bolile ce pot fi transmise de la animale la om), cum ar fi SARS, rabia, schistosomiasis şi gripa aviară au fost într-o continuă creştere în China. Dacă nu sunt luate măsuri eficiente pentru controlul bolilor în cadrul populaţiilor de animale, atunci un focar epidemic exploziv va avea loc cu siguranţă, declară raportul.

Bruceloza a fost foarte răspândită în China, în anii 1950, dar mai târziu a dispărut. Cu toate acestea, boala a revenit, începând cu 1990. Numărul de cazuri de bruceloză din China a crescut de 30 de ori în ultimul deceniu, potrivit numerelor raportate oficiale.

Răspândirea de la nord la sud

În septembrie 2011, Universitatea Agricolă de Nord-Est din oraşul nord-estic Harbin, provincia Heilongjiang, cel mai bine cunoscută pentru cercetarea în prevenirea bolilor la animale, a anunţat brusc că 28 de studenţi şi membri ai facultăţii au contractat bruceloză, ca urmare a utilizării în experimentele lor a unui miel ce nu a fost plasat anterior în carantină.

O lună mai târziu, Cotidianul China Youth a raportat pe 2 noiembrie că sute de inspectori au contractat bruceloză în timp ce inspectau vacile şi oile din Mongolia Interioară.

Pe 11 noiembrie 2011, ziarul chinez Legal Weekly a raportat că 10 lucrători şi aproximativ 600 de vaci de lapte care aparţineau Gannan Flying Crane Dairy Products (Gannan Feihe) au fost infestate cu bruceloză. Dar producătorul de lapte praf din Heilongjiang a negat ulterior că ar fi avut vreun caz de infecţie.

Un absolvent a relatat pentru Legal Weekly că el a contractat bruceloză după ce a lucrat la o fermă a Gannan Feihe, timp de aproximativ 4 luni. Datorită faptului că bruceloza afectează organele de reproducere, prietena sa s-a despărţit de el.

Bruceloza a fost găsită istoric doar în nordul Chinei, dar boala s-a răspândit acum în fiecare provincie din China, cu excepţia Hainan, probabil datorită faptului că aceasta este izolată natural ca insulă.

Potrivit unui raport oficial al autorităţilor chineze, au existat peste 38.000 de pacienţi cu bruceloză în China, în 2011. Cu toate acestea, un cercetător senior al brucelozei a declarat pentru New Century Weekly că în 2007, Ministerul chinez al Agriculturii şi Ministerul Sănătăţii au realizat o investigaţie comună privind boala în Hebei, Shanxi şi mai multe alte regiuni. Ei au descoperit că circa 45 la sută din cazurile de bruceloză nu au fost raportate, numărul de cazuri neraportate atingând până la 90 la sută în unele zone.

O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină Liaoning a scris în ediţia din februarie 2011 a Jurnalului Chinez de Control al Bolilor Endemice că 350 de milioane de chinezi sunt expuşi riscului de a contracta bruceloză, boala fiind descoperită în peste 1200 de judeţe din China şi infectând între 300.000 şi 500.000 de persoane.

Numărul în creştere de cazuri umane de bruceloză indică faptul că numărul de cazuri în rândul animalelor infectate este de asemenea în creştere. Deoarece în prezent nu este disponibil niciun vaccin uman sigur şi eficient, singurul mijloc eficient de a controla răspândirea bolii este sacrificarea tuturor animalelor infectate.

În majoritatea ţărilor, orice animal care este infectat cu bruceloză este ucis imediat şi eliminat corespunzător, dar acesta nu este cazul în China. Acest lucru se datorează în principal nivelului insuficient de despăgubiri plătite agricultorilor care trebuie să sacrifice animalele infectate.

Un cercetător care studiază bruceloză a relatat pentru New Century Weekly că pentru o vacă se primeşte o despăgubire între 5.000 şi 8.000 de yuani (786 – 1.257 USD), iar pentru o oaie între 100 şi 500 de yuani (16 – 79 USD), uşor sub valoarea pieţei (10.000 de yuani pentru o vacă şi 400 de yuani pentru o oaie). "Deci agricultorii nu sunt dispuşi să sacrifice animalele." Acest lucru a dus la comercializarea secretă a animalelor infectate, a spus el.

Simptomele brucelozei includ febră, transpiraţii, slăbiciune, anemie, dureri de cap, depresie şi dureri musculare şi corporale. Boala poate dura de la câteva săptămâni la mai multe luni sau chiar ani, şi necesită o perioadă foarte lungă de tratament. Între oameni, boala poate fi transmisă prin contact sexual şi de la mamă la copil în timpul naşterii, dar astfel de cazuri sunt rare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor