Afacerea majoră de jefuire a regimului chinez

Bani
Bani (ChinaFotoPress / Getty Images)
Heide B. Malhotra
07.06.2012

În ultimele luni, economişti, experţi în investiţii şi mass-media au raportat pe larg despre oficiali chinezi care au delapidat fonduri de la statul chinez şi care au fugit cu banii în ţări străine. Astfel de activităţi nu au scăpat regimului chinez, controlat de Partidul Comunist Chinez (PCC), în special acum când regimul menţine ţara sub un control strict.

"Oficialii şi-au însuşit case pentru membrii familiei; au transferat împrumuturi din afaceri către conturile proprii; au declarat faliment şi nu [au] plătit înapoi împrumuturile; au folosit banii guvernului pentru a-şi renova birourile şi locuinţele", în conformitate cu o relatare din iulie 2011 cu privire la corupţia în China, de pe site-ul Fapte şi Detalii.

În august 2011, ziarul oficial al regimului chinez, Xinhua, a raportat că instituţia legiuitoare a Chinei revizuia Legea de procedură penală, adoptată în 1979 şi modificată o dată în 1996, pentru a aborda confiscarea fondurilor ilicite. Un proiect de lege a fost trimis Comitetului Permanent al Congresului Naţional al Poporului (CNP), pentru a fi revizuit.

"Legiuitorul Chinei va revizui Legea de procedură penală pentru a permite confiscarea banilor obţinuţi ilegal de oficialii corupţi şi de teroriştii care au fugit din ţară", a indicat anunţul Xinhua.

Un amendament legislativ, adoptat pe 14 martie de cel de-al 11-lea Congres Naţional al Poporului din China, permite confiscarea bunurilor, în cazuri de luare de mită sau corupţie, deşi nu este clar modul în care va fi aplicată legea în practică, potrivit unei traduceri a legii efectuate pe site-ul Law Professor Blogs Network.

Amendamentul a inclus patru noi proceduri, inclusiv "cazurile ce implică confiscarea veniturilor obţinute ilegal de suspecţi şi inculpaţi care au fugit sau au murit", potrivit unei revizuiri a legii de pe site-ul JD Supra LLC.

Revizuirea legii sugerează că procurorilor li se va atribui o cotă conform căreia vor trebui să aibă o anumită rată de condamnări penale. Dacă acea cotă nu va fi atinsă, persoana va primi o evaluare redusă a performanţei.

Revizuirea JD Supra se încheie cu sugestia că "este nevoie de mai mult decât de o revizuire a legilor pentru ca sistemul chinez de justiţie penală să evolueze. Printre alte lucruri, există o nevoie urgentă de reformare a sistemului care reglementează modul în care sunt puse în aplicare normele juridice."

Teoria ieşirilor de capital

"Cifrele detaliate din Statistica monetară chineză pe aprilie arată că schimbarea în poziţia achiziţiilor în valută a fost negativă în luna aprilie. Existând un excedent comercial relativ mare în aprilie, acest lucru indică faptul că fluxul de capital este extrem de negativ. ... Excluzând surplusul comercial, exodul de capital ar fi de 177 de miliarde de RMB [27,8 miliarde de dolari]", potrivit unui articol recent de pe site-ul Macro Business.

Regimul din China continuă să experimenteze surplusuri comerciale, excedentul comercial din aprilie fiind de 18,4 miliarde de dolari. Importurile nu pot ţine pasul cu exporturile, în timp ce rezervele valutare au crescut într-un ritm mult mai lent.

O măsură a intrării sau ieşirii de capital este relaxarea sau înăsprirea condiţiilor monetare. Când banca centrală a unei ţări creşte rata rezervelor minime pentru instituţiile financiare, ea scoate banii de pe piaţă, iar când scade rata - scoate bani pe piaţă.

Banca Populară a Chinei a raportat că începând cu 18 mai va reduce rata rezervelor minime obligatorii pentru instituţiile financiare cu 0,5 la sută, după ce a implementat deja o reducere de 0,5 la sută în luna februarie. Potrivit Xinhua, reducerile din februarie şi mai vor permite ca 62,9 miliarde de dolari să intre înapoi în economie, la fiecare reducere.

În general, exodul de capital din orice ţară ar reduce lichiditatea pieţei. Pentru a contracara efectul, banca centrală poate elibera bani în economie prin reducerea ratei rezervelor minime cerute unei bănci. Această acţiune spune băncilor că trebuie să scoată bani pe piaţă, prin activităţi de creditare.

"Există doar o modalitate de a egaliza un excedent comercial record cu o scăderea bruscă din creşterea rezervelor. ... Capitalul de speculaţie iese acum din China", potrivit unui articol din 2009.

Articolul sugerează că excedentul comercial al regimului chinez ar trebui să fi crescut rezervele sale valutare. Investiţiile străine directe din China ar fi trebuit să pună câteva miliarde de dolari în buzunarele de rezervă ale regimului chinez.

Reducerea din mai a ratei rezervelor minime obligatorii în instituţiile financiare au pompat şi mai mulţi bani în ţară. Cu toate acestea, se pare că rezervele chineze de stat nu au crescut atât de mult pe cât ar fi trebuit.

"Acum ştim, mai mult sau mai puţin, motivul pentru decizia de weekend-ul trecut [mai 2012] de a reduce rata rezervelor minime obligatorii [RRR]. Într-adevăr, în timp ce o reducere a RRR de 50bps [0,5 la sută] ar fi pus 421,14 miliarde de RMB [66,7 miliarde de dolari] la dispoziţia băncilor pentru împrumuturi, aproape jumătate din aceştia vor compensa ieşirile de capital din aprilie", potrivit Macro Business.

Macau - portul de ieşire al banilor din China

"O privire în spatele scenei din Macau [numit şi Macao] dezvăluie o mulţime de lucruri despre corupţia din China şi despre cât de speriaţi sunt mulţi afacerişti chinezi de climatul politic de acasă", potrivit The Economist, citat într-un articol din ianuarie de pe site-ul Seeking Alpha.

Articolul sugerează că se poate descoperi mai uşor suma de bani care părăseşte ilegal China, prin analizarea câştigurilor la jocurile de noroc din Macau.

Macau este locul perfect unde un funcţionar corupt poate ocoli controalele regimului chinez la export în ceea ce priveşte banii. Oficialii călătoresc în Macau după ce au cumpărat în prealabil jetoane de jocuri de noroc. Toate sumele sunt plătite apoi în dolari Hong Kong, care pot fi depozitaţi fie în Hong Kong, fie în altă ţară, în conformitate cu un citat din The Economist de pe site-ul Seeking Alpha.

"O modalitate de a monitoriza fluxul "neoficial" de bani este urmărirea veniturilor din jocuri de noroc din Macau", a spus Seeking Alpha.

Deturnare şi sustragere exagerată

"Ofiţerii chinezi anti-corupţie caută acerb funcţionari ce pun în aplicare un sistem ingenios şi ocolit de a-şi trimite familiile în străinătate, înainte ca să fugă şi ei cu câştigurile ilicite deja ascunse în siguranţă în bănci din străinătate. Modul de operare al acestora implică viclenie, alegerea momentului propice şi mult noroc", potrivit unui raportul din februarie 2012, de pe site-ul China Money Report. China Money Report este o publicaţie a Tiger Hill, o firmă de management a activelor, cu sediul în Hong Kong.

Un raport publicat eronat de Banca Populară din China, banca centrală a regimului chinez, a sugerat că oficialii necinstiţi au scos clandestin din ţară 124 miliarde de dolari, bani obţinuţi ilegal, între 1995 şi 2008.

China Money Report a declarat că între 16.000 şi 18.000 de angajaţi din sectorul public de la diferite niveluri, au fugit din ţară, potrivit unui raport al Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale. Raportul a făcut referire şi la un expert chinez anti-corupţie, care a sugerat că aproape la 1,2 milioane de oficiali corupţi au dat bir cu fugiţii între 1995 şi 2005.

Nu este doar cazul funcţionarilor care deturnează fonduri; acelaşi lucru poate fi observat şi în mediul de cercetare. China Decoder a relatat că, potrivit Asociaţiei Chineze pentru Ştiinţă şi Tehnologie, 60 la sută din toate fondurile de cercetare ajung în mâini greşite.

"O mare parte din fondurile pentru cercetarea ştiinţifică ajung astăzi în buzunarele cercetătorilor", a menţionat articolul din China Decoder.

Foarte puţini oficiali fugari sunt prinşi şi aduşi în faţa justiţiei. Xinhua a relatat că legea chineză nu este favorabilă atunci când se încearcă deportarea unui infractor dintr-o ţară străină. De exemplu, a durat 12 ani pentru ca Lai Changxing să fie deportat în China.

"Este ceva obişnuit în China să auzi că funcţionari şi persoane înstărite îşi transferă banii în străinătate prin orice mijloace. La sfârşitul lunii martie, s-a descoperit că Sun Feng, directorul sucursalei Jiangsu a Băncii Agricole din China, ar fi transferat ilegal 300 milioane de yuani (79 milioane de dolari) în Canada, înainte de a fugi acolo cu cei cinci membri ai familiei sale", în conformitate cu un articol de pe site-ul web Want China Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor