O ciupercă mortală "îngrijorătoare" se răspândeşte în SUA într-un ritm alarmant

Candida auris
Candida auris (wikipedia.org)

Candida auris, o ciupercă identificată în Asia în 2009, a fost semnalată pentru prima dată în SUA în 2016, numărul infecţiilor crescând în această ţară cu 95% între 2020 şi 2021, potrivit Sky News.

Ciuperca este rezistentă la medicamente şi potenţial mortală, iar potrivit unui studiu guvernamental, se răspândeşte rapid prin unităţile sanitare din SUA.

Cercetătorii de la Centre for Disease Control and Prevention (CDC) au raportat că ciuperca, un tip de drojdie numită Candida auris sau C. auris, poate provoca boli grave la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Numărul persoanelor diagnosticate, precum şi numărul celor care au fost depistate prin screening ca fiind purtătoare de C. auris, a crescut într-un ritm alarmant de când ciuperca a fost raportată pentru prima dată în SUA, în 2016.

Ciuperca a fost identificată în 2009 în Asia, dar oamenii de ştiinţă au declarat că aceasta a apărut pentru prima dată în întreaga lume cu aproximativ un deceniu în urmă.

Dr. Meghan Lyman, medic-şef al filialei CDC de boli micotice, a declarat că extinderea numărului de cazuri, "în special în ultimii ani, este cu adevărat îngrijorătoare".

"Am observat creşteri nu doar în zonele de transmitere continuă, ci şi în zone noi", a spus aceasta.

Dr. Lyman s-a declarat, de asemenea, îngrijorată de numărul tot mai mare de mostre de ciuperci rezistente la tratamentele obişnuite pentru acestea.

Dr. Waleed Javaid, epidemiolog şi director al departamentului de prevenire şi control al infecţiilor de la Mount Sinai Downtown din New York, a declarat, de asemenea, că această ciupercă este "îngrijorătoare".

"Dar nu vrem ca oamenii care au vizionat "The Last Of Us" să creadă că vom muri cu toţii. Aceasta este o infecţie care apare la persoane grav bolnave care, de obicei, au o mulţime de alte probleme", a declarat Dr. Javaid.

Ciuperca poate apărea pe piele şi în tot corpul, şi aproximativ o treime dintre persoanele care se îmbolnăvesc de C. auris mor. Ciuperca a fost detectată în mai mult de jumătate din toate statele americane. Numărul infecţiilor în SUA a crescut cu 95% între 2020 şi 2021.

Noua cercetare vine în contextul în care Mississippi se confruntă cu un focar tot mai mare de C. auris.

Din noiembrie, 12 persoane din acest stat au fost infectate, cu patru "decese potenţial asociate", potrivit departamentului de sănătate al statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură