Nuntă de basm în Malaezia: un fost fotbalist olandez devine prinţ
alte articole
O nuntă regală este prin definiţie un eveniment grandios şi este amplificat în special dacă este vorba despre ceremonia fiicei unuia dintre sultanii care guvernează în Malaezia. Mai ales că în ţara din sud-estul Asiei regalitatea se identifică încă cu luxul şi splendoarea, pe care monarhia a păstrat-o de-a lungul secolelor.
Într-adevăr, a fost plină de fast nunta prinţesei Tunku Tun Aminah, în vârstă de 31 ani, singura fiică a sultanului din Johor - unul dintre cei nouă sultani care alcătuiesc confederaţia malaieziană - cu olandezul Dennis Verbaas, un tânăr în vârstă de 28 ani. Dennis, care şi-a încheiat cariera de fotbalist din cauza unei afecţiuni, a devenit un prinţ adevărat, ca în povestea O mie şi una de nopţi (o antologie de poveşti culese de-a lungul secolelor de diferiţi autori, traducători şi literaţi din diferite ţări). Pentru a se putea căsători, mirele s-a convertit la islamism, şi-a schimbat numele în conformitate cu legile islamice din Sultanatul Johor (Johor Bahru), iar acum se numeşte Dennis Muhammad Abdullah.
Festivităţile de nuntă au început cu ceremonia de logodnă de la ora 10, rezervată pentru familie şi prietenii apropiaţi într-un eveniment privat.
Apoi a fost celebrată ceremonia oficială în care cuplul a devenit oficial soţ şi soţie.
Şi, deoarece mireasa este fiica unui sultan suveran, seara a avut loc în Sala de Stat din Palatul Regal din Johor, un banchet solemn la care au participat peste 1.200 de persoane, inclusiv membrii celor nouă familii regale din Malaezia şi Sultanul din Brunei, Hassanal Bolkiah, unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe Pământ.
Tatăl miresei – sultanul Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar - a sosit într-un luxos Rolls Royce albastru cu alb şi a fost urmat de un şir enorm de maşini în care se aflau fraţii miresei şi restul familiei sale, înainte ca mireasa să-şi facă apariţia.
O frumoasă poveste de dragoste. Cei doi tineri s-au întâlnit în urmă cu trei ani, într-o cafenea.
Prinţesa Tunku l-a întâlnit în urmă cu trei ani pe alesul său, care s-a născut în Lisse, un orăşel din apropierea oraşului Amsterdam. Acesta a început să studieze ingineria mecanică, dar la scut timp a constatat că în Olanda se câştiga mai bine lucrând ca model. La vârsta de 20 ani şi-a realizat visul de a deveni fotbalist profesionist, însă în timp ce se deplasa la un meci de fotbal a suferit o aritmie cardiacă.
După această experienţă s-a mutat în Asia de Sud-Est, unde a continuat să lucreze ca model. După puţin timp, lucra ca director de marketing pentru o echipă de fotbal din Singapore. Locul de muncă se afla chiar în oraşul-stat unde a întâlnit-o pe prinţesă.
Sultanul din Johor le-a dat binecuvântarea să se logodească, dar din acel moment a început un proces destul de complex pentru mire. Dennis s-a convertit la Islam în luna mai 2015. În plus, a început să înveţe limba malaieziană şi totul despre obiceiurile, cultura şi tradiţiile ancestrale. Cel mai greu lucru pentru tânăr trebuie să fi fost să înveţe eticheta rigidă a palatului.
Mirele, care acum lucrează pentru o companie de dezvoltare imobiliară din Johor, a purtat haine de nuntă tradiţionale alb-negru, iar mireasa o rochie albă.
Malaezia este o monarhie constituţională electivă unică, sultanii guvernând prin rotaţie. Ultimul a acces la tron în decembrie anul trecut şi va rămâne în funcţie numai cinci ani. Înainte, acesta trebuie să fie ales într-un conclav de sultani suverani. Sultanul din Johor, socrul lui Dennis, face parte din acest conclav, fiind cunoscut în Occident pentru excentricităţile sale.
El are o colecţie de peste 300 de autovehicule şi motociclete, printre care se află zeci de Rolls-Royce, Bentley, Aston Martin, Mercedes şi BMW. Recent, a achiziţionat un Boeing 737, pe care l-a dorit pictat cu vopsea aurită. În mod clar, ginerele său, noul prinţ al regatului, nu se va plictisi.