De 21 de ani regele Willem-Alexander de Olanda conduce incognito zboruri KLM
alte articole
„Bună ziua, vă vorbeşte copilotul ...”. Cunoscut oricărui pasager al unui avion, de 21 de ani acesta este, de asemenea, şi salutul favorit al regelui Willem-Alexander Claus George Ferdinand de Olanda, care pilotează incognito aeronavele comerciale ale companiei aeriene olandeze KLM. Cea mai recentă călătorie a făcut-o marţea trecută, 16 mai a.c., cu un Cityhopper, specializat în acoperirea de până la 54 de rute europene. Pasiunea regelui pentru zbor este un vis din copilărie devenit realitate: are licenţă de pilot oficială şi de două ori pe lună conduce un avion modelul Fokker 70.
S-a pregătit în aer ca prinţ moştenitor al coroanei şi a continuat să zboare, începând cu 2013, ca rege al ţării. „Este un hobby în care trebuie să mă concentrez complet. Comenzile aeronavei, echipajul şi pasagerii sunt o mare responsabilitate. Problemele tale nu pot intra în cabină. Toată atenţia este pe zbor şi acest lucru pentru mine este cel mai relaxant”, a relatat regele Willem-Alexander într-un interviu acordat publicaţiei olandeze De Telegraaf.
Willem-Alexander, în vârstă de 50 ani, admite că unii călători îi recunosc vocea, deşi el nu se prezintă niciodată. „Vorbesc mereu în numele căpitanului, dar lucrurile s-au schimbat foarte mult de la atacurile din 11 septembrie din Statele Unite”, spune el. Anterior, cabina era mai tot timpul deschisă, „persoanele aruncau un ochi în interior şi când mă vedeau era o surpriză plăcută”. De atunci există mai puţine contacte între el şi pasageri.
Deşi concentrarea este esenţială, regele-pilot a spus că au fost instruiţi să verifice dacă cineva suferă de stres în timpul zborului. „În timpul călătoriei, se poate şti când cineva este atent la comandă, fără să se distreze, vorbind despre familie, cuplu sau despre casă. Probleme personale care reflectă bine starea de spirit.”
KLM intenţionează să înlocuiască Fokker 70 cu modelul Boeing 737, iar în această vară Willem-Alexander va învăţa să conducă noua aeronavă. Vrea „să călătorească cu pasagerii către destinaţii îndepărtate” şi va putea să copiloteze, de asemenea, şi noul avion oficial, mai exact un Boeing 737 Business Jet. Conceput pentru o echipă de 24 de persoane, a costat 89 de milioane de euro, potrivit Ministerului Transporturilor.
Willem-Alexander de Olanda, care s-a urcat pe tron în anul 2013, după abdicarea mamei sale, regina Beatrix, este pilot militar în escadronul 334 de transport aerian al Forţelor Armate Aeriene olandeze şi colonel al Forţelor Aeriene. Căsătorit de 15 ani cu regina Maxima, au trei fiice: prinţesele Amalia, Alexia şi Ariane.
Cu ocazia împlinirii vârstei de 50 ani, Willem-Alexander de Orange a dat mai multe interviuri în care povesteşte despre viaţa sa. În 2013, când mama sa a abdicat şi el urma să urce pe tron, a primit de la prinţesa Beatrix de astăzi, un sfat special. „Fii tu însuţi, marchează-ţi propria cale şi nu profita de poziţia ta”, a spus el. Moştenitorul avea la acea vreme 46 de ani şi a fost un adolescent oarecum împrăştiat şi un tânăr puţin concentrat. Cu un stil mult mai relaxat decât mama sa, care a purtat coroana timp de 33 ani, Willem-Alexander de Olanda nu ascunde faptul că soţia sa, Maxima, l-a ajutat să se regăsească.