Arabia Saudită are un nou prinţ moştenitor: Mohammed bin Salman

Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite. (Getty Images)
Andrei Popescu
21.06.2017

Într-o mişcare uimitoare, regele Salman al Arabiei Saudite l-a numit miercuri pe fiul său Mohammed bin Salman, 31 de ani, în poziţia de prinţ moştenitor, plasându-l în prima linie a tronului şi înlăturându-l pe nepotul său Mohammed bin Nayef – ţarul antitero al Arabiei Saudite şi o figură binecunoscută în Washington – de pe linia de succesiune regală, eliberându-l din funcţia sa de Ministru de Interne şi anulându-i toate titlurile.

Bin Salman controlează deja politicile Regatului privind apărarea, petrolul şi economia, anunţul de astăzi având doar un efect de consolidare a puterii sale. De asemenea, el este acreditat cu aranjarea recentei vizite “reuşite” a preşedintelui american Donald Trump în Riad.

Postul de televiziune Al Arabiya a susţinut că promovarea prinţului a fost aprobată de 31 din cei 34 de membri ai Consiliului de Loialitate al Regatului. De asemenea, regele a convocat Consiliul pentru miercuri seară la Mecca, pentru a depune în mod public jurământul de loialitate către prinţul moştenitor.

Anunţul surpriză are loc după 2 ani şi jumătate de schimbări deja majore în Arabia Saudită, care a surprins aliaţii săi prin lansarea în 2015 a unui război în Yemen, prin reducerea vechilor subvenţii pentru energie şi, în 2016, propunând privatizarea parţială a companiei petroliere de stat Aramco.

După cum a relatat AP, într-o serie de decrete regale anunţate prin agenţia de presă saudită de stat, regele a retras lui Mohammed bin Nayef, în vârstă de 57 de ani şi care s-a aflat în poziţia de a moşteni tronul, titlul de prinţ moştenitor şi l-a înlăturat din funcţia de ministru de interne ale ţării, unde a monitorizat securitatea.

Ulterior, televiziunea saudită de stat a anunţat că bin Nayef i-a jurat supunere noului prinţ moştenitor, Mohammed bin Salman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor