Nuland la “taclale” în Kaliningrad cu un consilier de-al lui Putin

În contextul tensiunilor tot mai mari dintre SUA şi Rusia în estul Europei, Victoria Nuland s-a întâlnit vineri cu un consilier al şefului de la Kremlin. Cei doi au discutat despre implementarea prevederilor acordului de la Minsk, în vederea soluţionării conflictului din Ucraina.
Secretarul de stat adjunct american pentru Europa, Victoria Nuland. (MARTIN BUREAU / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
16.01.2016

Un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, Vladislav Surkov, cunoscut la începutul anilor 2010 sub numele de “cardinalul cărunt” al Kremlinului, s-a întâlnit vineri cu Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, în apropiere de oraşul vestic Kaliningrad, a raportat presa rusă.

Întâlnirea a avut loc cu uşile închise şi fără prezenţa mass mediei, a raportat agenţia de ştiri economice Prime.

Conform purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat american Josh Kirby, întâlnirea a fost dedicată discutării implementării prevederilor acordului de la Minsk privind pacea din Ucraina, a raportat ziarul Moskovski Komsomolets.

Unele rapoarte susţin că Surkov şi Nuland au fost nevoiţi să se întâlnească lângă graniţa ruso-lituaniană deoarece oficialul rus nu are voie să pătrundă în Uniunea Europeană.

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat la sfârşitul anului trecut că peste 9.000 de oameni, inclusiv civili şi soldaţi, au fost ucişi şi alţi peste 20.700 au fost răniţi până acum în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Conflictul a izbucnit la o lună după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, mişcare pe care a făcut-o după ce fostul preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere la începutul lui 2014.

Decizia lui Ianukovici de a se opune semnării unui acord de asociere cu Uniunea Europeană în favoarea unor legături mai strânse cu Moscova a declanşat protestele violente din Piaţa Maidan din Kiev. Protestele au dus în cele din urmă la răsturnarea regimului său, marcând începutul unui conflict între noul guvern din Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Rusia a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor