Putin despre relaţiile ruso-occidentale: “Nu am făcut nimic greşit”

Într-un interviu cu ziarul german Bild, şeful Kremlinului a declarat că ţara sa nu a făcut nimic greşit în ceea ce priveşte relaţiile cu Occidentul. El a dat de înţeles că deteriorarea acestor relaţii este rezultatul unor măsuri luate de Vest, precum extinderea NATO în estul Europei sau sancţiunile impuse de UE asupra Rusiei.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Occidentul şi Rusia nu au creat niciodată o relaţie de încredere după prăbuşirea Uniunii Sovietice, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin într-un interviu publicat luni, învinuind eşecurile politice din trecut pentru cea mai recentă criză.

“Cu 25 de ani în urmă s-a prăbuşit Zidul Berlinului, dar ziduri invizibile au fost trasate în estul Europei. Acest lucru a dus la neînţelegeri şi învinuiri reciproce. Ele sunt cauza tuturor crizelor [care au apărut] de atunci”, a declarat el ziarului german Bild.

“Nu am făcut nimic greşit”, a adăugat el, făcând referire la Rusia.

Putin a discutat despre expansiunea NATO în estul Europei, dând de înţeles că această mişcare este cauza directî a răcirii relaţiilor dintre Rusia şi Occident.

“NATO şi SUA au dorit o victorie completă împotriva Uniunii Sovietice. Ei au dorit să stea singuri pe tronul Europei”, a menţionat şeful de la Kremlin.

În plus, Putin a susţinut că sancţiunile occidentale impuse împotriva Rusiei din cauza anexării de către aceasta a peninsulei ucrainene Crimeea şi a rolului ei în conflictul separatist din estul Ucrainei urmăresc să “împingă înapoi Rusia din punct de vedere geopolitic” şi nu să ajute Ucraina.

Putin a descris sancţiunile, care au fost extinse pentru alte şase luni de către Uniunea Europeană în decembrie, ca fiind “prosteşti” şi “un teatru al absurdului”.

El a precizat că sancţiunile afectează “posibilităţile Rusiei pe pieţele financiare”, dar a adăugat că scăderea masivă a preţurilor la petrol este principalul motiv pentru greutăţile economice ale Rusiei.

Scăderea preţurilor la petrol, totuşi, oferă Rusiei o oportunitate pentru a-şi diversifica economia, a declarat liderul rus, conform Moscow Times.

Fiind întrebat de jurnaliştii germani dacă şi-a luat cu el în mod deliberat câinele Koni la o întâlnire din 2007 cu Angela Merkel – un incident despre care unii au susţinut că a fost menit să fie o intimidare la adresa cancelarului german -, Putin a negat teoria respectivă.

“Nu stiu [ca ea să fi fost speriată]”, a declarat el. “Am dorit să o fac fericită. Când am aflat că nu îi plac câinii, mi-am cerut scuze, bineînţeles.”