Poroşenko: Crimeea nu va mai primi electricitate cât timp nu se va realătura Ucrainei

Kievul a condiţionat reluarea furnizării de electricitate către Crimeea, ce a fost anexată de Rusia în martie 2014, de specificarea în noul contract că peninsula este o republică autonomă a Ucrainei.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (ALAIN JOCARD/AFP/GETTY IMAGES)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că ţara este pregătită să reia furnizarea de electricitate către Crimeea, după mai mult de o lună de pene severe, dar numai dacă peninsula anexată de Rusia se realătura Ucrainei.

“Suntem pregătiţi să furnizăm electricitate Crimeei, care aparţine Ucrainei. O puteţi obţine dacă doriţi. Dacă nu, vom aştepta până când este restabilită suveranitatea ucraineană asupra Crimeei”, a declarat preşedintele ucrainean în 14 ianuarie, în cadrul conferinţei sale anuale de presă.

Rusia a refuzat să accepte condiţiile Ucrainei pentru reînnoirea unui contract care a expirat în 1 ianuarie privind furnizarea de electricitate către peninsula Crimeea, conform RFE/RL.

Poroşenko a susţinut că ţara sa este pregătită să “asigure livrări de electricitate”, dar că noul contract trebuie să stipuleze faptul că peninsula Crimeea este o “republică autonomă” a Ucrainei.

El a insistat că guvernul din Kiev face tot ce poate pentru a “preveni apariţia mai multor complicaţii în vieţile” crimeenilor, adăugând că liderii crimeeni sunt cei care au refuzat să reînnoiască contractul pentru livrarea de electricitate.

Rezidenţii peninsulei crimeene s-au confruntat cu pene severe de curent de când principalele linii de tensiune, care transportă energie electrică din Ucraina, au fost aruncate în aer în 22 noiembrie 2015.

Reluarea parţială a furnizării curentului electric în luna decembrie a fost suspendată complet după un alt atac similar în 30 decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe