Germania preia conducerea OSCE. Ucraina rămâne în centrul atenţiei

Ministrul german de Externe a făcut apel la reconstruirea încrederii între membrii OSCE, inclusiv Rusia. El a anunţat planurile Germaniei de a conduce organizaţia în timpul “uneia dintre cele mai severe crize în ceea ce priveşte ordinea securităţii europene”.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.01.2016

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a expus planurile Germaniei de a conduce Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în condiţiile în care preia preşedinţia acesteia pentru anul 2016.

“Sunt convins că avem nevoie de OSCE în aceste vremuri tulburi, de nesiguranţă şi în faţa noilor provocări”, a declarat Steinmeier delegaţilor organizaţiei, care este formată din 57 de naţiuni.

Steinmeier, acum preşedinte în exerciţiu al OSCE, a precizat că situaţia conflictuală din estul Ucrainei este una dintre cele mai mari provocări ale organizaţiei din 2016, susţine Deutsche Welle.

“Nu avem nevoie de un dialog fals, ci de un dialog care nu acoperă nerespectarea obligaţiilor centrale ale OSCE, precum anexarea Crimeei”, a declarat Steinmeier, făcând referire la anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia în martie 2014.

El a adăugat că “nu există nicio alternativă la procesul de la Minsk, care urmăreşte să găsească o soluţie pentru criza din Ucraina şi în jurul ei.”

Rusia, un stat participant în OSCE, a fost acuzată de susţinerea rebelilor separatişti din regiunile estice ale Ucrainei.

Conflictul a erupt în aprilie 2014 după ce protestele pro-democraţie din capitala ucraineană Kiev au dus la alungarea de la putere a fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici.

Steinmeier a făcut apel la reprezentanţii ambelor tabere care sunt în conflict să permită o libertate mai mare de mişcare în zonele afectate. Atât forţele guvernamentale ucrainene cât şi forţele separatiste au stânjenit deplasarea observatorilor OSCE în zonele cheie.

“Observatorii OSCE din Ucraina necesită sprijinul nostru deplin”, a precizat Steinmeier, adăugând că mandatul misiunii trebuie prelungit.

În programul său pentru preşedinţia OSCE, ministrul german de Externe a declarat că se va concentra pe reînnoirea dialogului, pe reconstruirea încrederii şi restabilirea securităţii în timpul “uneia dintre cele mai severe crize de la sfârşitul Războiului Rece în ceea ce priveşte ordinea securităţii europene.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor