Nuclearelectrica plăteşte pe apa mai mult decât pe uraniu: Gabriel Dumitraşcu, director în Departamentul pentru Energie

Vedere generala a centralei nucleare de la Cernavoda
Vedere generala a centralei nucleare de la Cernavoda (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Nuclearelectrica a ajuns să cheltuie pe apă mai mult decât pe uraniu, a afirmat joi, Gabriel Dumitraşcu, director în cadrul Departamentului pentru Energie, arătând că producătorii de energie sunt afectaţi de costul prea mare al apei utilizate în producerea energiei electrice.

"În 2000, în baza Legii apelor s-a introdus mecanismul de apă. S-a stabilit atunci un prag, ideea era că preţul apei să nu depăşească 1% din preţul de cost al MWh, lucru acceptat, chiar dacă atunci în România se punea un tarif pe utilizarea apei. S-a adus în 2010 că preţul apei la Hidroelectrica să fie pste 16% din preţul de cost. La Nuclearelectrica este puţin peste 6%. A ajuns să fie mai scumpă decât uraniul. Probabil mulţi şi-au pus problema de ce nu se vând microhidrocentrale sau de ce nu se mai fac hidrocentrale. Nu este rentabil", a declarat Dumitraşcu, citat de Hotnews, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice "Piaţa de energie în lumina noii legislaţii".

Potrivit lui Dumitraşcu, aceeaşi situaţie este şi la societăţile pe cărbune. La Complexul Energetic Oltenia, de exemplu, pe lângă faptul că e scumpă, apă se plăteşte de mai multe ori.

"O treci (apă) prin trei grupuri, o plăteşti de trei ori. La cărbunari a ajuns să fie de 2,4% în structura de cost. Mult, mai ales că apa o dai înapoi în râu, îmbunătăţită, curăţată, la standarde de puritate aproape ca apă potabilă", a mai arătat Dumitraşu.

Reamintim ca producătorii de energie electrică s-au plâns în repetate rânduri că România este campioana Europei la preţul apei uzinate. Potrivit unui studiu pe care Hidroelectrica l-a pus la dispoziţia Guvernului, doar patru din cele 28 de ţări membre UE percep taxe pentru apa uzinată, România fiind una dintre ele. Mai mult, România nu numai că face parte din grupul minoritar al statelor ce iau bani pentru apa uzinată, ci are şi cel mai mare preţ.

"În Franţa, preţul apei uzinate este de 15 eurocenţi pe milionul de metri cubi în timp ce în România plătim 25 de cenţi la mia de metri cubi" declara la finele lunii august Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, precizând că taxa pe apa uzinată plătită de Hidorelectrica se ridică la 80 de milioane de euro, ceea ce însemnă o pondere de 22 de lei în preţul de cost pe MW.