Guvernul fără principii - sondele din Marea Neagră, scutite de taxa pe stâlp

Ioana Petrescu
Ioana Petrescu (Eugen Horoiu / Epoch Times)

Sondele din Marea Neagră vor fi exceptate de la impozitare, a anunţat Ministrul de Finanţe Ioana Petrescu, în cadrul conferinţei World Affairs Council de la Houston, SUA. Cu alte cuvinte, construcţiile situate pe platformele off-shore vor fi scutite de celebra taxă pe stâlp de 1,5% aplicată de la începutul anului pentru toate construcţiile speciale, relatează hotnews.

"Venim în întâmpinarea nevoilor investitorilor şi ne dorim crearea unui cadru fiscal de dezvoltare sustenabilă, pro business. În acest sens, am găsit o soluţie să exceptăm de la impozitare construcţiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagră. Acest lucru este important de avut în vedere pentru investiţiile pe care le veţi derula în ţara noastră", a declarat Ioana Petrescu la conferinţa organizată vineri în Huston.

Beneficiarii acestei măsuri, mirosind a discriminare în condiţiile în care multe companii se plâng de reduceri drastice ale profitului datorită taxei pe stâlp, sunt ExxonMobil Exploration and Production România Limited, Gas Plus Internaţional B.V., Lukoil Overseas Atash B.V., OMV Petrom S.A., Petro Ventures Europe B.V. S.N.G.N. Romgaz S.A. şi Sterling Resources Ltd.

Ioana Petrescu a mai declarat că, începând cu anul 2015 va fi redusă cota impozitului pe construcţii speciale de la 1,5% la 1%. Guvernul estimează că încasările din taxa pe construcţii speciale vor depăşi 1,5 miliarde lei în acest an.

Reamintim că taxa pe stâlp a tăiat 69% din profitul Nuclearelectrica pe primele 6 luni ale anului, iar Remus Borza, administratorul Hidroelectrica se plângea recent că taxa pe stâlp a redus bugetul de investiţii al companiei cu 40 de milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne