Nu se dinamitează dosarele! Înalta Curte creează un precedent
alte articole
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, luni, să păstreze interceptări realizate cu ajutorul Serviciului Român de Informaţii, într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, creând astfel un precedent ce poate fi invocat de procurori şi în alte dosare în curs de soluţionare.
Decizia magistraţilor Înaltei Curţi este definitivă şi a vizat înregistrările într-un dosar care se află în faza de judecată pe fond, la Curtea de Apel Bucureşti. În urmă cu câteva zile, avocata unuia dintre cei cercetaţi în cauză a ridicat problema deciziei Curţii Constituţionale legate de punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică.
Decizia pronunţată, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are valoare de precedent şi va putea fi invocată de procurori şi în alte dosare nesoluţionate
Reamintim că, pe 16 februarie, Curtea Constituţională a decis ca prevederea din Codul de Procedură Penală în baza căreia serviciile puteau face interceptări în dosarele penale este neconstituţională. Detalii aici
Decizia CCR a stârnit numeroase controverse, în special în ceea ce priveşte modul în care ea va fi pusă în practică de instanţe. Daniel Morar, de exemplu, membru CCR, a susţinut că interceptările care au trecut de camera preliminară rămân legale, iar în cazul celor de dinainte judecătorii vor trebui să decidă de la caz la caz. Pe de altă parte Cristi Danileţ, judecător, consideră legale toate interceptările făcute până acum de SRI pe motiv că au fost efectuate în baza unei legi care nu era la momentul respectiv declarată neconstituţională, remarcând că problema este la mandatele aflate în curs, care nu mai sunt valabile din momentul publicării deciziei CCR. Alţii, mai pesimişti, susţin că toate probele din dosarele pe rol în a căror obţinere SRI a intervenit în orice fel vor fi probabil anulate, iar instanţele nu vor avea mare marjă de apreciere în lumina deciziei CCR care i-ar limita în acest sens.