DIICOT, instituţie cu 40 de dosare de terorism pe rol şi un singur informatician

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism se confruntă cu o sincopă, fiind în criză de tehnicieni informaticieni, a explicat şeful instituţiei.
(Captură Foto)

DIICOT are în lucru 40 de dosare de terorism şi un singur informatician, a declarat joi seara, la Digi24, procurorul şef Daniel Horodniceanu. Potrivit şefului DIICOT, soluţiile la aceste dosare încă nu s-au confirmat.

Printre cele 40 de dosare se numără şi cel al adolescentului simpatizant jihadist din Craiova precum şi cel de la Târgu Secuiesc, unde s-a vorbit despre un presupus atentat cu bombă.

"Cel cu persoane de la Târgul Secuiesc şi cel din Craiova este presupus şi acum că este radicalizat. Aceste cazuri sunt în lucru, s-au făcut progrese şi cred că vor merge către instanţă", a declarat Horodniceanu, citat de Mediafax.

Horodniceanu s-a referit şi la recenta decizie a CCR care a privat SRI de dreptul de a face interceptări în dosare penale, afirmând că DIICOT care, până marţi lucra cu SRI şi cu Direcţia de Operaţiuni Speciale de la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), iar de marţi lucrează doar cu Direcţia de Operaţiuni Speciale se confruntă cu o sincopă, ceea ce va face ca timp de câteva zile instituţia să lucreze întârziat.

 width="E o sincopă, câteva zile vom lucra întârziat. Sperăm ca în 10 zile să intrăm într-un flux normal. E important ca DIICOT să aibă variantele unui propriu serviciu tehnic, DNA are mai mulţi poliţişti dedicaţi acum serviciului tehnic. Este important, iar acestea sunt scrise în proiectul de lege pe care DIICOT l-a înaintat Ministerului Justiţiei. Sunt sigur că Ministerul Justiţiei a realizat urgenţa intrării în vigoare a acestui proiect de lege" a afirmat Horodniceanu.

În acest context, şeful DIICOT a declarat că Direcţia are, la momentul actual, pe schema naţională, doar un informatician.

"Guvernul a permis înfiinţarea unui mugur al unui serviciu tehnic, permiţând detaşarea a 40 de poliţişti la DIICOT. (Terminăm operaţiunea de racolare – n.r.) cât de curând. Avem nevoie de ei. Guvernul ne dă 30 de zile. Mâine sau luni vom trimite proiectul de modificare a regulamentului de funcţionare şi organizare către Ministerul Justiţiei, apoi să trecem prin treptele prevăzute de lege.

Numărul nu e suficient, dar este un început bun. Am făcut o notă de fundamentare pentru Ministerul Justiţiei. Am avea nevoie de 290 de poliţişti doar pentru serviciul tehnic. Asta însemnând nu doar cei care vor operaţionaliza mandatele de supraveghere tehnică, dar şi investigaţiile financiare pentru identificarea bunurilor şi pentru îngheţarea lor în vederea confiscării de către instanţe, de poliţişti care să ne asigure investigaţii şi în alt mod, de a analiza bazele de date.

Ne trebuie tehnicieni informaticieni. Acum, DIICOT are pe schema naţională doar un informatician, ceea ce este absolut insuficient. Apelăm la experţi”, a explicat procurorul şef DIICOT.