Kovesi: Noi am colaborat cu o instituţie a statului, unii şefi de instituţii cu infractorii. Asta e diferenţa

În peste jumătate din dosarele finalizate anul trecut de procurorii DNA nu au existat interceptări, a explicat Laura Codruţa Kovesi, în contextul hotărârii CCR care a spart "Binomul".
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
16.03.2016

Noi am colaborat cu o instituţie a statului, persoane care au fost în funcţii publice sau care au condus instituţii publice au colaborat cu infractorii - asta este diferenţa, a declarat marţi, la TVR, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, întrebată despre colaborarea DNA cu SRI în lumina ultimei hotărâri CCR privind interceptările, informează Mediafax.

În peste jumătate din dosarele finalizate anul trecut nu au existat interceptări. "Am avut 357 de rechizitorii. În mai mult de jumătate , 52%, nu s-au folosit măsuri de supraveghere tehnică", a explicat şefa DNA.

"Efectele deciziei CCR nu le vom vedea nici astăzi, nici mâine, nici poimâine. Decizia CCR se aplică pentru viitor, nu pentru trecut. În DNA toate dosarele au avut la bază diferite modalităţi de probaţiune, nu sunt bazate doar pe interceptări. Sunt situaţii în care ce se discută între inculpaţi, aceştia au recunoscut în declaraţiile pe care le-au dat", a adăugat Kovesi.

În ceea ce priveşte posibilitatea anulării interceptărilor din anumite dosare, procurorul-şef al DNA a precizat că, din perspectiva procurorilor anticorupţie, "odată ce au trecut de camera preliminară, această decizie nu se poate aplica", explicând că, în final, aceste aspecte vor fi decise de judecători.

Kovesi a ţinut să sublinieze că punerea în aplicare a unui mandat de interceptare este avizată întotdeauna de un judecător, în urma unui control riguros, precizând că "procurorii nu pot intercepta fără aviz de la judecători. Judecătorii nu dau un aviz formal, vă asigur. Sunt situaţii în care judecătorii resping astfel de cereri. După ce se pun în aplicare aceste măsuri, există un control riguros".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor