Ordonanţa de urgenţă privind interceptările ajunge pe agenda lui Ciorbea

Avocatului Poporului i se cere să atace la CCR ordonanţa dată vineri de guvern pentru a regla problema interceptărilor.
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului. (Epoch Times România)

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) i-a solicitat Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională a României (CCR) ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul Cioloş a reglementat temporar interceptarea comunicaţiilor.

"Asociaţia Magistraţilor din România a înregistrat oficial la noi o solicitare în acest sens”, a declarat pentru stiripesurse.ro Avocatul Poporului.

"Problema e că nu avem ce examina. Ordonanţa nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial, dar eu sper că eventualele probleme de neconstituţionalitate să se rezolve la nivel înalt şi să nu se ajungă la noi”, a mai precizat Ciorbea, adăugând că în speţă se va verifica practica europeană şi decizii ale CEDO relevante.

Reamintim că, pe 16 februarie, Curtea Constituţională a decis că prevederea din Codul de Procedură Penală în baza căruia serviciile puteau face interceptări în dosarele penale este neconstituţională. Detalii aici

Ulterior, pe fundalul temerilor că pleiada de corupţi, ajunşi după gratii în dosare bazate pe interceptări efectuate de SRI, vor cere revizuirea sentinţelor, judecătorii CCR au venit cu o nouă decizie (şi aceasta cu aspecte controversate), respectiv a declarat neconstituţionale prevederile de la art. 453 alin.(1) lit.f) din Codul de Procedură Penală. Practic, CCR a hotărât că decizia referitoare la interceptările SRI nu va putea fi invocată pentru revizuirea sentinţelor.

Miercuri, CCR a dat publicităţii şi motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţională prevederea din Codul de Procedură Penală ce permitea serviciilor să facă interceptări în dosarele penale, presă vuind, ulterior, că dosarele pe rol vor fi dinamitate, lucru pe care preşedintele CCR, Augustin Zegrean (şi nu numai el) îl infirmă.

În acest context, Guvernul a dat vineri o ordonata de urgenţă menită să ţină sub control situaţia declanşată de decizia CCR prin care a fost declarată neconstituţională prevederea din Codul de Procedură Penală ce permitea serviciilor secrete să facă interceptări în dosarele penale, a anunţat vineri seară, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Justiţiei, Raluca Prună. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne