Ordonanţa de urgenţă privind interceptările ajunge pe agenda lui Ciorbea
alte articole
Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) i-a solicitat Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională a României (CCR) ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul Cioloş a reglementat temporar interceptarea comunicaţiilor.
"Asociaţia Magistraţilor din România a înregistrat oficial la noi o solicitare în acest sens”, a declarat pentru stiripesurse.ro Avocatul Poporului.
"Problema e că nu avem ce examina. Ordonanţa nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial, dar eu sper că eventualele probleme de neconstituţionalitate să se rezolve la nivel înalt şi să nu se ajungă la noi”, a mai precizat Ciorbea, adăugând că în speţă se va verifica practica europeană şi decizii ale CEDO relevante.
Reamintim că, pe 16 februarie, Curtea Constituţională a decis că prevederea din Codul de Procedură Penală în baza căruia serviciile puteau face interceptări în dosarele penale este neconstituţională. Detalii aici
Ulterior, pe fundalul temerilor că pleiada de corupţi, ajunşi după gratii în dosare bazate pe interceptări efectuate de SRI, vor cere revizuirea sentinţelor, judecătorii CCR au venit cu o nouă decizie (şi aceasta cu aspecte controversate), respectiv a declarat neconstituţionale prevederile de la art. 453 alin.(1) lit.f) din Codul de Procedură Penală. Practic, CCR a hotărât că decizia referitoare la interceptările SRI nu va putea fi invocată pentru revizuirea sentinţelor.
Miercuri, CCR a dat publicităţii şi motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţională prevederea din Codul de Procedură Penală ce permitea serviciilor să facă interceptări în dosarele penale, presă vuind, ulterior, că dosarele pe rol vor fi dinamitate, lucru pe care preşedintele CCR, Augustin Zegrean (şi nu numai el) îl infirmă.
În acest context, Guvernul a dat vineri o ordonata de urgenţă menită să ţină sub control situaţia declanşată de decizia CCR prin care a fost declarată neconstituţională prevederea din Codul de Procedură Penală ce permitea serviciilor secrete să facă interceptări în dosarele penale, a anunţat vineri seară, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Justiţiei, Raluca Prună. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.