NSA a monitorizat utilizatorii de bitcoin începând cu 2013, arată noi documente dezvăluite de Snowden
alte articole
În timpul procesului din 2015, avocaţii lui Ross Ulbricht, creatorul website-ului Silk Road, au pus unele întrebări referitoare la cazul guvernului care, deşi în cele din urmă au fost ignorate de juriu, au continuat să supere utilizatorii de criptomonede ce au avut o afinitate pentru teoriile conspiraţiei. Avocaţii au indicat anumite inconstanţe în versiunea oferită de FBI cu privire la urmărirea lui Ulbricht pe durata a câţiva ani şi s-au întrebat dacă Biroul chiar a descoperit pe cont propriu implicarea lui Ulbricht sau a avut ajutorul unor elemente, mai ales ale statului, respectiv NSA (Agenţia americană pentru Securitate Naţională).
Bineînţeles, judecătorul, care în cele din urmă l-a condamnat pe Ulbricht la închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate, a refuzat să ia în considerare argumentul lor. Dar, dacă au avut dreptate, atunci ar însemna că întregul caz al guvernului american a fost construit pe dovezi care au fost în cele din urmă inadmisibile.
După cum se pare, avocaţii lui Ulbricht au găsit ceva.
Într-un raport publicat marţi de The Intercept, reporterul Sam Biddle a citat câteva documente dintr-un lot masiv de acte furate de la NSA, care au arătat că agenţia a monitorizat utilizatorii de bitcoin încă din 2013 şi este posibil să fi transmis o parte din aceste informaţii altor agenţii federale. Sau, după cum a precizat Biddle, este posibil ca susţinătorii teoriilor conspiraţiei să fi avut dreptate.
Documentele secrete divulgate de Edward Snowden, fost contractor NSA şi suspectat că ar spiona în favoarea Chinei, arată că NSA a acţionat rapid vizând utilizatorii de bitcoin din întreaga lume şi a folosit cel puţin o sursă misterioasă de informaţii pentru a “ajuta la depistarea expeditorilor şi destinatarilor de bitcoin”, potrivit unui pasaj strict secret dintr-un raport intern al NSA ce poartă data de martie 2013. Sursa misterioasă pare să fi dispus de aceeaşi capabilitate deţinută de NSA de a putea colecta şi analiza traficul global de Internet, exploatând un program nenumit care a pretins că oferă anonimitate utilizatorilor, se arată în alte documente.
Folosind capabilitatea de a colecta în mod direct date din cablurile de fibră optică, NSA a reuşit să dezvolte un sistem de monitorizare a tranzacţiilor care merge dincolo de simpla analiză a tehnologiei blockchain, prin care utilizatorii îşi păstrează anonimatul. Agenţia s-a bazat pe un program numit MONKEYROCKET, un serviciu ce oferă o falsă anonimizare pe Internet care, potrivit documentelor, aparent ar fi fost folosit în principal în Asia, Africa şi America de Sud cu intenţia de a contracara activităţile teroriste.
S-ar putea ca monitorizarea utilizatorilor de bitcoin să fi implicat şi colectarea de detalii intime din calculatoarele acestora.
NSA a colectat informaţiile privind parolele unora dintre utilizatorii de bitcoin, informaţii despre activitatea lor pe Internet precum şi adresele MAC ale acestora, a sugerat un memorandum NSA cu data de 29 martie 2013. În acelaşi document, unii analişti s-au referit la monitorizarea adreselor IP, a porturilor de reţea şi a marcajelor de timp ale utilizatorilor de Internet pentru a identifica aşa-zise “ţinte bitcoin”.