Novaia Gazeta, un ziar rusesc critic la adresa Kremlinului, ar putea ieşi din producţie
focus
alte articole
Ziarul rusesc de investigaţie Novaia Gazeta, cunoscut pentru rapoartele sale critice la adresa autorităţilor ruse şi a Kremlinului şi parţial deţinut de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, ar putea ieşi din producţie în această vară, a declarat joi redactorul-şef Dmitri Muratov.
“Este foarte posibil ca după sărbătorirea Zilei Victoriei în luna mai cu o ediţie specială să suspendăm ediţia printată”, a susţinut Muratov pentru postul TV de opoziţie Dojd. El nu a menţionat dacă website-ul publicaţiei va continua să funcţioneze după sărbătoarea din 9 mai, susţine Moscow Times.
Muratov a declarat că ziarul nu poate concura cu rivalii finanţaţi de stat, adăugând că Novaia Gazeta este paralizată de un sistem politic care a alungat investitorii, acţionarii şi agenţiile de publicitate.
În acelaşi timp, purtătoarea de cuvânt a ziarului, Nadejda Proussenkova, a asigurat pentru AFP că “Novaia Gazeta ar putea fi oprit, dar site-ul web nu se închide şi activitatea jurnaliştilor va continua”, precizând că un bilanţ va fi făcut la începutul lunii aprilie înainte de o decizie definitivă, susţine Agerpres.
Ziarul a primit un avertisment în octombrie 2014 din partea agenţiei ruse de stat pentru monitorizarea mass mediei pentru presupusele sale articole “extremiste” privind soldaţii ruşi despre care se presupune că au fost ucişi în timp ce luptau în estul Ucrainei.
Muratov a declarat că “unul dintre patronii ziarului se află sub presiune constantă deoarece autorităţile cred că el influenţează politica editorială”, conform Dojd.
Alexander Lebedev, miliardul rus ce deţine mai multe ziare britanice, este un acţionar major la Novaia Gazeta, alături de Gorbaciov şi alţi membri ai ziarului, conform Moscow Times.
Respectat în străinătate, unde a primit premiul Free Media Pioneer Award atribuit în fiecare an de Institutul Internaţional de Presă (IPI), ziarul Novaia Gazeta, cu un tiraj de 236.850 de exemplare, ocupă o poziţie relativ marginală în Rusia, unde publicul său rămâne limitat la opoziţia liberală, arată Agerpres.
Ziarele ruseşti independente, atât locale cât şi naţionale, se află sub presiune constantă din cauza scăderii veniturilor obţinute din reclame şi a creşterii costurilor de printare, în timp ce publicaţiile rivale susţinute de stat sunt mai puţin vulnerabile.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.