Spania nu consideră necesar ca UE să extindă sancţiunile împotriva Rusiei

Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Garcia Margallo.
Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Garcia Margallo. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Ministrul spaniol de externe José Manuel Garcia-Margallo a declarat marţi că nu există motive temeinice ca Uniunea Europeană să îşi extindă sancţiunile împotriva Rusiei datorită situaţiei din Ucraina, în condiţiile în care acordul pentru pace de la Minsk încă stă în picioare.

Sancţiunile UE împotriva Rusiei – impuse datorită implicării Moscovei în conflictul separatist din estul Ucrainei – au lovit puternic economia Spaniei, în special sectorul său agricol, a declarat Garcia-Margallo după discuţiile cu omologul său rus Serghei Lavrov la Moscova, conform website-ului de ştiri Novinite.

Kremlinul a respins în repetate rânduri acuzaţiile vestice că ar fi furnizat arme şi luptători paramilitarilor pro-ruşi din estul ucrainean zguduit de un conflict care a luat vieţile a peste 6.000 de oameni.

În condiţiile în care regimul de încetare a păcii, prevăzut în acordul pentru pace de la Minsk, este monitorizat şi artileria grea a fost retrasă în mare parte de pe linia de front din estul Ucrainei, “Nu văd niciun motiv pentru a extinde sancţiunile”, a declarat politicianul spaniol.

De asemenea, Garcia-Margallo a adăugat că ridicarea sancţiunilor depinde de faptul dacă acordul intermediat de UE între guvernul ucrainean şi rebelii separatişti este implementat corespunzător şi în totalitate.

Serghei Lavrov a acuzat autorităţile ucrainene că întârzie aplicarea mai multor reforme politice ce însoţesc regimul de încetare a focului, în special în ceea ce priveşte organizarea unor alegeri locale în Republicile Populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk.

Comentând asupra sancţiunilor UE împotriva Rusiei, Lavrov a declarat că Moscova nu va cere blocului european să ridice restricţiile, susţine Novinite.

“Nu vom convinge sau cere prietenilor noştri europeni să facă ceva. Viaţa va face ca totul să revină la ordinea sa”, a afirmat Lavrov, fiind citat de agenţia de ştiri ITAR-TASS.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe