Noul preşedinte Javier Milei avertizează Argentina: Nu sunt bani. Va urma un tratament de şoc

Preşedintele Argentinei, Javier Milei (Facebook - Javier Milei)
D.B.
11.12.2023

Noul preşedinte de extremă-dreapta al Argentinei, Javier Milei, a declarat că ţara este în faliment după "mai mult de 100 de ani de decadenţă", avertizând că va urma un şoc fiscal dureros, dar inevitabil, pentru a rezolva criza economică severă.

Potrivit BBC, el i-a avertizat pe argentinieni că "nu mai sunt bani", şi s-a angajat din nou la un program de măsuri dure de austeritate.

Învestit în funcţie duminică, la Buenos Aires, Milei a obţinut o victorie electorală surprinzătoare în noiembrie, cu promisiuni radicale de redresare a economiei bolnave a naţiunii sud-americane.

În primul său discurs după preluarea oficială a mandatului, Milei a avertizat că austeritatea este singura alternativă pentru ca ţara să iasă din situaţia grea în care se află. El a declarat că va anula "deceniile de decadenţă" prin reduceri drastice ale cheltuielilor, menite să reducă datoriile publice uriaşe şi să scadă inflaţia, care este în prezent peste 140%.

Milei a declarat că se concentrează mai degrabă pe reducerea cheltuielilor statului decât pe împovărarea sectorului privat, cu scopul de a stabiliza economia şi de a linişti investitorii.

"Dacă o ţară nu are o reputaţie bună, aşa cum este, din păcate, cazul Argentinei, companiile nu vor investi până când nu vor vedea o reajustare fiscală, care să le reducă.

Şi, nu mai puţin important, pentru gradualitate este necesar să existe finanţare. Şi, din păcate, trebuie să vă spun din nou că nu există bani. Prin urmare, în urma unei astfel de situaţii nu poate exista nicio îndoială că singura opţiune posibilă este o ajustare, o ajustare ordonată care să pună toată greutatea pe stat şi nu pe sectorul privat", a menţionat el.

Preşedintele argentinian a adăugat:

"Concluzia este că nu există alternativă la austeritate şi nu există alternativă la tratamentul de şoc. Ştim că, pe termen scurt, situaţia se va înrăutăţi. Dar apoi vom vedea roadele eforturilor noastre".

Milei a salutat susţinătorii în timpul unei procesiuni către palatul prezidenţial, alături de sora sa Karina, care este de aşteptat să joace un rol important în culisele noii sale administraţii. El s-a adresat mulţimii şi a scandat sloganuri de campanie de la balcon, după ce a preluat ştafeta şi eşarfa prezidenţială.

Portivit sursei citate, Javier Milei a trecut rapid de la o relativă obscuritate la cea mai înaltă funcţie din Argentina pe o platformă de dreapta care include restricţionarea dreptului la avort, liberalizarea legilor privind armele de foc şi negarea schimbărilor climatice.

El a fost fotografiat frecvent în timp ce mânuia un fierăstrău electric în campania electorală, iar declaraţiile sale neclintite au fost comparate cu cele ale fostului preşedinte american Donald Trump şi ale fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro.

În timpul campaniei, el a declarat că va înlocui moneda argentiniană cu dolarul şi va desfiinţa banca centrală a ţării, împreună cu o serie de departamente guvernamentale. Dar, deşi preşedinţia vine cu puteri radicale, Milei se va confrunta cu limitări politice în timp ce va încerca să rezolve un set de probleme descurajante.

Peso - moneda argentiniană - este în cădere liberă pe termen lung, nivelul de sărăcie a ajuns la 40% şi, potrivit datelor FMI, economia se află într-o recesiune profundă.

Milei se va confrunta probabil cu opoziţie în Congresul argentinian, unde coaliţia de mici partide de dreapta şi libertariene pe care o conduce are doar o reprezentare minoritară. Rămâne de văzut cum va aborda noul preşedinte sarcina în practică - iar unii observatori au remarcat un ton mai moderat de când a fost confirmată victoria sa.

Cu toate acestea, la câteva ore de la preluarea mandatului, noul preşedinte a arătat că intenţionează să guverneze aşa cum şi-a făcut campania, semnând un decret de reducere a numărului de departamente de la 18 la nouă, îndeplinind astfel o promisiune cheie.

Printre invitaţii la ceremonia de depunere a jurământului s-a numărat şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit cu mai mulţi lideri din America Latină în încercarea de a obţine sprijin global pentru efortul de război al ţării sale.

Cei doi au fost fotografiaţi îmbrăţişându-se, iar Zelenski a declarat ulterior reporterilor că au discutat despre modul în care Argentina ar putea sprijini Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor