Noul preşedinte al Georgiei, critic fervent al Occidentului. Predecesoarea sa îi contestă legitimitatea

Mikheil Kavelashvili, un critic fervent al Occidentului, a depus jurământul ca preşedinte al Georgiei, 29 decembrie 2024 (X - screenshot)
Redacţia
29.12.2024

Mikheil Kavelashvili, un critic fervent al Occidentului, a depus jurământul ca preşedinte al Georgiei duminică, pe fondul unei crize politice provocate de decizia guvernului de a suspenda discuţiile privind aderarea la Uniunea Europeană, o mişcare care a declanşat proteste majore, transmite Reuters.

Preşedintele în exerciţiu, Salome Zurabişvili, o opozantă pro-UE a partidului de guvernământ, a declarat într-un discurs adresat susţinătorilor săi în faţa palatului prezidenţial că părăseşte reşedinţa, dar că Kavelashvili nu are legitimitate ca preşedinte.

„Voi ieşi de aici şi voi fi alături de voi. Iau cu mine legitimitatea, iau cu mine steagul, iau cu mine încrederea voastră”, a spus ea înainte de a ieşi din palat pentru a se alătura susţinătorilor săi.

Zurabişvili susţine că Kavelashvili nu a fost ales în mod corect, deoarece parlamentarii care l-au desemnat au fost aleşi în cadrul unor alegeri parlamentare din octombrie pe care ea le consideră frauduloase. Partidele de opoziţie din Georgia o susţin pe Zurabişvili.

Partidul de guvernământ Visul Georgian şi comisia electorală a ţării afirmă că alegerile din octombrie au fost libere şi corecte. Partidul de guvernământ susţine că Kavelashvili este preşedintele ales în mod legitim.

Conflictul prezidenţial este văzut ca un moment de cotitură în Georgia, o ţară montană decu 3,7 milioane de locuitori, care până de curând era considerată printre cele mai democratice şi pro-occidentale state din fostul bloc sovietic.

Kavelashvili este un loialist al lui Bidzina Ivanişvili, un fost premier miliardar reclus, considerat pe scară largă liderul de facto al Georgiei.

Vineri, SUA au impus sancţiuni împotriva lui Ivanişvili, acuzându-l că este în fruntea orientării actuale antioccidentale şi proruse a Georgiei.

Cartonaşe roşii de la protestatari

Kavelashvili, fost fotbalist profesionist care a jucat pentru scurt timp ca atacant la Manchester City, a acuzat în repetate rânduri agenţiile de informaţii occidentale că ar complota pentru a împinge Georgia în război cu Rusia vecină.

"Poporul georgian a înţeles întotdeauna că pacea este principala condiţie pentru supravieţuire şi dezvoltare”, a spus el după ce a depus jurământul duminică.

Protestatarii din faţa parlamentului au ridicat cartonaşe roşii, o referinţă ironică la cariera sportivă a lui Kavelashvili. Presa locală a raportat că şase persoane au fost reţinute pentru scurt timp în urma unor altercaţii cu poliţia.

„În acest moment, acest aşa-zis guvern ne spune că au inaugurat noul preşedinte, dar pentru noi, pentru poporul georgian care stă aici zi şi noapte, nu există un nou preşedinte. Avem un singur preşedinte legitim, şi aceasta este Salome Zurabişvili”, a declarat protestatara Mariam Japaridze.

Potrivit rezultatelor oficiale, Visul Georgian a obţinut aproape 54% din voturi la alegerile din octombrie.

Observatorii locali şi internaţionali au declarat că scrutinul a fost marcat de încălcări care ar fi putut afecta rezultatele. Ţările occidentale au cerut o anchetă.

Zurabişvili este susţinută de cele patru mari partide de opoziţie pro-UE din ţară, care au boicotat parlamentul de la alegeri. Acestea afirm[ că ea va rămâne preşedintele legitim până la organizarea unor noi alegeri.

Confruntarea are loc pe fondul unei luni de proteste declanşate de suspendarea de către Visul Georgian a negocierilor pentru aderarea Georgiei la UE până în 2028, oprind brusc un obiectiv naţional de lungă durată, înscris în constituţia ţării.

Această decizie a stârnit furia georgienilor, care, conform sondajelor, sunt ferm pro-UE, şi a dus la o represiune din partea poliţiei, cu peste 400 de persoane, inclusiv lideri de opoziţie, reţinute.

Zurabişvili a acuzat Visul Georgian că sabotează în mod deliberat speranţele Georgiei de a adera la UE, orientându-se în schimb spre Rusia, de care Georgia s-a desprins în 1991.

Susţinătorii opoziţiei afirmă că, sub conducerea lui Zurabişvili, care a fost aleasă cu sprijinul Visului Georgian în 2018 înainte de a se distanţa de partid în ultimii ani, preşedinţia a fost singura instituţie din ţară care nu se afla sub controlul fondatorului partidului de guvernământ, Ivanişvili.

Aceştia susţin că, odată cu instalarea lui Kavelashvili, Ivanişvili va avea un control total asupra Georgiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor