Premierul canadian Mark Carney anunţă: Vom trata cu SUA "în condiţiile noastre, nu în condiţiile lor"

Prim-ministrul canadian Mark Carney a declarat că ţara sa merită respect din partea SUA şi că va intra în negocieri comerciale şi de securitate cu preşedintele Donald Trump „în condiţiile noastre”, informează BBC.
Într-un interviu acordat la închiderea urnelor, Carney a declarat că va vizita Washingtonul doar atunci când vor exista „discuţii serioase” care să respecte suveranitatea Canadei.
Carney şi Trump au discutat între timp şi au convenit să se întâlnească în viitorul apropiat, potrivit biroului premierului canadian.
„Liderii au convenit asupra importanţei colaborării dintre Canada şi SUA – ca naţiuni independente şi suverane – pentru binele reciproc”, se arată în comunicat.
Trump l-ar fi felicitat pe Carney pentru alegerea sa.
Reamintim că, de la realegerea sa, preşedintele american a menţionat în repetate rânduri că doreşte să facă din Canada cel „cel de-al 51-lea stat” al Americii, iar marţi, Casa Albă a reiterat acest lucru.
„Alegerile nu afectează planul preşedintelui Trump de a face din Canada cel de-al 51-lea stat al Americii”, a declarat Anna Kelly, purtătorul de cuvânt adjunct al Casei Albe.
Carney, care a obţinut o victorie istorică pentru Partidul Liberal în alegerile anticipate de luni, a declarat că un astfel de scenariu „nu se va întâmpla niciodată”.
„Sincer, nu cred că se va întâmpla vreodată cu privire la orice altă ţară... fie că este vorba de Panama, Groenlanda sau altundeva”, a adăugat el.
Cu toate acestea, el a afirmat că există o „posibilitate avantajoasă pentru toate părţile” pentru ţara sa dacă ar putea încheia un acord cu SUA şi, de asemenea, ar putea consolida relaţiile comerciale cu Uniunea Europeană şi Regatul Unit.
Relaţii tensionate
SUA reprezintă o piaţă importantă pentru întreprinderile canadiene, aproximativ 75 % din exporturile Canadei fiind destinate sudului.
Canada reprezintă o pondere mult mai mică, de 17 %, din exporturile SUA.
Canada este, de asemenea, cel mai mare furnizor străin de ţiţei al Americii. Deficitul comercial al Americii cu Canada - estimat la 45 de miliarde de dolari în 2024 - a fost determinat în principal de cererea de energie a SUA.
Relaţiile dintre Canada şi SUA au fost tensionate în ultimele luni, din cauza declaraţiilor lui Trump privind „al 51-lea stat” şi referirea la fostul prim-ministru Justin Trudeau ca „guvernator” - titlul liderilor statelor americane.
Preşedintele SUA a declanşat, de asemenea, un război comercial global în care Canada a fost una dintre primele ţări vizate de tarife.
Trump a impus parţial o taxă generală de 25% asupra diverselor produse canadiene, împreună cu taxe de import de 25% asupra tuturor importurilor de aluminiu şi oţel, dar a scutit produsele acoperite de un acord comercial între SUA, Canada şi Mexic, cunoscut sub numele de USMCA.
Canada a ripostat cu tarife în valoare de aproximativ 60 de miliarde de dolari canadieni (42 de miliarde de dolari americani; 32 de miliarde de lire sterline) asupra produselor americane.
Carney a declarat că discuţiile cu Trump vor fi „în condiţiile noastre, nu în condiţiile lor”.
„Există un parteneriat de construit, un parteneriat economic şi de securitate. Va fi unul foarte diferit de cel pe care l-am avut în trecut.”, a afirmat el.
Carney şi-a promovat experienţa în gestionarea crizelor economice globale ca un avantaj în negocierile cu Trump privind tarifele.
Înainte de a deveni prim-ministru la începutul lunii martie, Carney nu a deţinut niciodată o funcţie politică.
De profesie bancher, el a condus Banca Canadei în timpul crizei financiare globale din 2008, înainte de a deveni primul non-britanic care a ocupat funcţia de guvernator al Băncii Angliei, între 2013 şi 2020.
Canada este „cel mai mare client pentru peste 40 de state” din SUA, a declarat prim-ministrul.
„Nu uitaţi că noi le furnizăm [SUA] energie vitală. Nu uitaţi că noi le furnizăm fermierilor lor practic tot îngrăşământul de care au nevoie. Merităm respect. Ne aşteptăm la respect şi sunt sigur că îl vom primi din nou la momentul potrivit, iar apoi vom putea purta aceste discuţii”, a declarat Carney pentru BBC.
Introducerea tarifelor, care sunt taxe percepute asupra mărfurilor la intrarea într-o ţară şi plătite de importator, ameninţă decenii de colaborare între cele două naţiuni.
Trump a susţinut că tarifele vor încuraja mai mulţi americani să cumpere produse fabricate în ţară, ceea ce va stimula în cele din urmă producţia şi locurile de muncă din SUA.