Parlamentul maghiar votează retragerea din Curtea Penală Internaţională

Parlamentul Ungariei a votat marţi, 29 aprilie, aprobarea retragerii ţării din Curtea Penală Internaţională (CPI), a anunţat ministrul de Externe Peter Szijjarto, pe platforma X, potrivit The Kyiv Independent.
Decizia oficializează intenţia Ungariei, anunţată pentru prima dată la începutul lunii aprilie, în timpul vizitei premierului israelian Benjamin Netanyahu la Budapesta.
Demersul vine după emiterea de către CPI a unui mandat de arestare pe numele lui Netanyahu pentru presupuse crime de război comise în Gaza — o acţiune criticată dur de Budapesta.
„Prin această decizie, refuzăm să facem parte dintr-o instituţie politizată care şi-a pierdut imparţialitatea şi credibilitatea”, a scris Szijjarto.
Ministrul israelian de Externe, Gideon Sa'ar, a salutat demersul Ungariei, potrivit Times of Israel. După vot, retragerea de sub jurisdicţia CPI va dura un an, odată ce Budapesta îl va notifica oficial pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu privire la decizia sa.
CPI, înfiinţată în 2002 în temeiul Statutului de la Roma, este un tribunal permanent cu sediul la Haga, care judecă persoane pentru genocid, crime de război, crime împotriva umanităţii şi crime de agresiune.
În martie 2023, CPI a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru deportarea forţată a copiilor din zonele ucrainene ocupate de Rusia.
În ciuda mandatului, Mongolia l-a primit pe Putin într-o vizită oficială în septembrie 2024, invocând ca motiv pentru neexecutarea arestării dependenţa energetică de Rusia şi afirmând că are opţiuni limitate.