Maia Sandu, la Congresul PPE: Astăzi ameninţările merg dincolo de câmpul de luptă - Putin foloseşte mijloace hibride acolo unde forţa brută nu-i este la îndemână

Rusia vrea să transforme Moldova într-un coridor de influenţă şi să o folosească împotriva Ucrainei. Alegerile parlamentare din acest an vor decide dacă rămânem pe calea europeană sau cădem pradă influenţei străine - Maia Sandu.
Maia Sandu, la Congresul Partidului Popular European (PPE), Valencia, Spania (presedinte.md)
Maria Maevschi
30.04.2025

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la Congresul Partidului Popular European (PPE), desfăşurat la Valencia, Spania. Evenimentul a reunit şefi de stat, prim-miniştri, lideri politici şi oficiali europeni din familia PPE, reafirmând angajamentul comun pentru restabilirea păcii, consolidarea securităţii regionale şi promovarea dezvoltării economice.

În discursul său, lidera de la Chişinău a subliniat determinarea fermă a Moldovei de a-şi construi viitorul în familia europeană.

„Moldova şi Ucraina trebuie să adere la Uniunea Europeană nu doar pentru că îşi au locul în mod natural în UE, ci şi pentru că Europa va fi mai puternică, mai sigură şi mai unită prin acceptarea celor care luptă pentru valorile sale”, se arată în discursul Maiei Sandu.

Redăm mai jos discursul integral al preşedintei Maia Sandu:

„Doamnelor şi domnilor, este o plăcere să mă aflu printre prieteni atât de buni într-o perioadă în care lumea se confruntă cu o furtună de incertitudine.

Permiteţi-mi să încep prin a mulţumi familiei Partidului Popular European pentru sprijinul constant acordat Moldovei — să luptăm împotriva corupţiei, să rezistăm oligarhiei şi să depăşim consecinţele războiului brutal purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Aceste consecinţe sunt încă resimţite. Rusia şi-a intensificat războiul hibrid: cumpărarea de voturi, atacuri cibernetice, dezinformare — toate având scopul de a deraia democraţia noastră anul trecut. Dar Moldova a rezistat. Am stat fermi, ne-am protejat alegerea şi ne-am consolidat instituţiile democratice.

Însă ameninţările nu au dispărut. Anul acesta, Moldova se confruntă cu un nou scrutin — iar Rusia va încerca din nou să îl deturneze. Miza este şi mai mare: alegeri parlamentare care vor decide dacă rămânem pe calea europeană sau cădem pradă influenţei străine.

Obiectivele Rusiei nu s-au schimbat. Ea vrea să transforme Moldova într-un coridor de influenţă şi să o folosească împotriva Ucrainei — de-a lungul unei frontiere de peste 1.200 de kilometri, cea mai lungă pe care Ucraina o are cu oricare dintre ţările vecine.

Aceasta este realitatea cu care ne confruntăm — dar Moldova şi-a făcut alegerea. Suntem alături de lumea liberă, muncind în fiecare zi pentru a rămâne ancoraţi de partea corectă a istoriei.

Astăzi, Moldova este în siguranţă datorită rezistenţei poporului ucrainean. Ucraina protejează nu doar Moldova, ci întreaga Europă şi ordinea internaţională. De aceea, Ucraina are nevoie de şi mai mult sprijin militar, economic şi moral.

Astăzi ştim: dacă comunitatea internaţională ar fi acţionat mai hotărât de la început, costurile umane, pierderile economice şi pagubele aduse dreptului internaţional ar fi fost mult mai mici. Astăzi este mai greu — dar nu este prea târziu — să oprim agresorul şi să restabilim pacea.

Pacea cere curaj. În aceste vremuri de încercare, trebuie să învăţăm de la prietenii noştri ucraineni — şi să le egalăm curajul prin unitatea europeană. Ori ne ridicăm împreună, ori cădem dezbinaţi.

În acelaşi timp, ameninţările de astăzi merg dincolo de câmpul de luptă. Unde forţa brută nu-i este la îndemână, Putin foloseşte mijloace hibride. În Moldova, am învăţat acest lucru pe calea cea grea.

Iar experienţa Moldovei nu este unică. Ameninţările cu care ne confruntăm sunt aceleaşi cu cele cu care se confruntă întreaga Europă. De aceea, pentru a rămâne puternică, agilă şi rezilientă, Europa trebuie să se reformeze — pentru a proteja speranţa păcii, pentru a-şi apăra democraţiile (pentru că pacea fără democraţie este trecătoare) şi pentru a trata extinderea ca pe o investiţie strategică în securitate.

Dragi prieteni, Moldova şi Ucraina trebuie să adere la Uniunea Europeană nu doar pentru că aparţinem familiei europene, ci pentru că Europa va deveni mai puternică, mai sigură şi mai unită acceptându-i pe cei care luptă pentru valorile sale.

A sosit momentul să demonstrăm că Europa răsplăteşte curajul prin acţiune. Moldova, Ucraina şi ţările din Balcani muncesc din greu. Împreună, sub conducerea PPE, să ne regăsim locul firesc: acasă, în Uniunea Europeană.”

În cadrul Congresului, preşedinta Maia Sandu a avut întrevederi bilaterale cu lideri europeni, printre care Christian Stocker, cancelarul Austriei, Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei, Antonio Tajani, viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Externe al Italiei, Boyko Borissov, liderul partidului GERB care conduce coaliţia de guvernare din Bulgaria.

În discuţii, şefa statului a abordat teme importante pentru cetăţenii Republicii Moldova, precum restabilirea păcii în Europa, securitatea regională, dezvoltarea economică, proiectele care aduc schimbări concrete în viaţa moldovenilor şi avansarea procesului de aderare la Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor