Noul “normal”: SUA nu poate opri programul nord-coreean de arme nucleare, susţin senatori

Achiziţionarea, de către clovnii-gangsteri de la Phenian, a armelor nucleare de calitate ridicată prezintă un risc imens pentru întreaga comunitate internaţională.
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017 (STR/AFP/Getty Images)

Un oficial de top al Departamentului de Stat a recunoscut joi, într-o întâlnire cu senatori americani, că agenţiile americane de informaţii consideră că Phenianul nu va suspenda niciodată programul său nuclear, a precizat Associated Press.

Susan Thornton, adjunct al secretarului de stat american pentru Asia de Est şi Pacific, a afirmat că Departamentul de Stat şi câteva agenţii federale “testează” concluzia agenţiilor de informaţii asupra Coreei de Nord.

Ea a declarat membrilor Comitetului Bancar din Senatul SUA că administraţia Trump încearcă să izoleze şi mai mult Coreea de Nord de comunitatea internaţională şi să mărească presiunea asupra regimului lui Kim Jong-un cu ajutorul necesar al Chinei.

Senatorul republican Bob Corker, care conduce de asemenea Comitetul pentru Relaţii Externe, a declarat că dictatorul nord-coreean consideră programul de arme nucleare ca fiind “biletul său pentru supravieţuire”, adăugând că, practic, SUA nu poate face nimic pentru a schimba gândirea lui Kim Jong-un.

Corker i-a întrebat pe Thornton şi Sigal Mandelker, subsecretar al Trezoreriei SUA pentru terorism şi spionaj financiar, ce ar putea provoca Coreea de Nord să lanseze rachete asupra SUA.

“Încercăm să schimbăm poziţia Chinei, să nu mai privească Coreea de Nord ca un fel de aliat, ci ca pe o povară. Cred că (secretarul de stat american Rex) Tillerson a făcut mult progres pe acel front”, a afirmat Thornton.

În acelaşi timp, Thornton a declarat că Beijingul devine tot mai îngrijorat cu privire la comportamentul nord-coreenilor.

Phenianul a desfăşurat câteva teste nucleare şi rachete balistice în ultima perioadă, motivând că aceste teste au fost un răspuns la ameninţarea percepută din partea SUA împotriva regimului nord-coreean.

Dictatorul nord-coreean a ordonat luna trecută producerea unui număr suplimentar de focoase şi motoare pentru rachete, la scurt timp după ce SUA a sugerat că sancţiunile sale şi ameninţările privind acţiunea militară americană au un impact asupra comportamentului Phenianului.

Administraţia Trump a declarat în mai multe rânduri în ultimele săptămâni că toate opţiunile sunt pe masă şi a trimis în regiune un grup de atac şi un submarin cu propulsie nucleară, dar şi trupe speciale pentru neutralizarea "preaiubitului conducător".

În plus, SUA a impus sancţiuni financiare dure împotriva Coreei de Nord.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că programul nord-coreean de arme nucleare şi rachete reprezintă o “ameninţare gravă la pacea şi securitatea lumii noastre”.

Îngrijorarea americană se axează pe ameninţarea directă pe care rachetele nord coreene înarmate nuclear o reprezintă pentru securitatea SUA, dar o consecinţă mult mai gravă a accesului regimului nord coreean la tehnologie nucleară de vârf este proliferarea nucleară - după cum a arătat deja cazul reactorului nuclear sirian construit la Al-Kibar în Siria, cu ajutorul Coreei de Nord, regimul de la Phenian, care patronează o economie falimentară, este dispus să tranzacţioneze armele către regimuri sau grupări dintre cele mai diverse (reactorul a fost bombardat fără avertisment de către israelieni în 2007).

Săptămâna trecută, într-un discurs adresat Adunării Generale a ONU, Trump l-a avertizat pe Kim Jong-un că SUA va “distruge în totalitate” Coreea de Nord dacă acel lucru va fi necesar.