Diplomaţi ruşi şi nord-coreeni se întâlnesc la Moscova în 29 septembrie

Kremlinul a anunţat că mai mulţi diplomaţi ruşi şi nord-coreeni se vor întâlni vineri la Moscova pentru a discuta despre criza din Peninsula Coreeană.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. (Getty Images)

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, a declarat joi că Oleg Burmistrov, ambasador rus itinerant, va discuta cu Choe Son-hui, directorul general al departamentului nord-american în Ministerul de Externe al Coreei de Nord.

“În timpul consultărilor, vor fi schimbate păreri cu privire la situaţia care are loc în Peninsula Coreeană şi în nord-estul Asiei”, a afirmat Zaharova, fără să ofere alte detalii.

Tensiunile s-au amplificat recent în regiune din cauza programelor nord-coreene de rachete şi arme nucleare, procesul fiind însoţit de un schimb dur de cuvinte între Coreea de Nord şi SUA.

Adresându-se Adunării Generale a ONU în 25 septembrie, ministrul nord-coreean de Externe Ri Yong-ho l-a acuzat pe preşedintele american Donald Trump că a declarat război Coreei de Nord, şi a avertizat că Phenianul are dreptul să doboare bombardiere americane chiar şi atunci când acestea nu se află în spaţiul aerian nord-coreean.

Washingtonul a numit acuzaţia “absurdă” şi, la rândul său, a avertizat Phenianul să pună capăt provocărilor.

După cel mai recent şi cel mai puternic test nuclear al Coreei de Nord de la începutul acestei luni, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat noi sancţiuni împotriva regimului comunist nord-coreean.