Lavrov: Armele nucleare nord-coreene vor descuraja SUA să atace Phenianul
alte articole
“Americanii nu vor ataca Coreea (de Nord) deoarece ei nu suspectează, ci ştiu sigur că aceasta are bombe nucleare”, a declarat Lavrov, într-un interviu acordat duminică postului rus de televiziune NTV.
“Nu apăr Coreea de Nord, ci doar spun că aproape toată lumea este de acord cu o astfel de analiză”, a adăugat oficialul rus.
Tensiunile s-au amplificat recent în Peninsula Coreeană din cauza testelor nucleare şi de rachete desfăşurate de regimul comunist izolat.
La începutul acestei luni, Phenianul a desfăşurat un test subteran asupra unei bombe cu hidrogen, estimate că ar fi fost de 16 ori mai puternică decât bomba lansată de SUA la Hiroshima în 1945.
Ca răspuns, forţa aeriană americană a trimis sâmbătă bombardiere B-1B şi avioane de luptă într-o operaţiune în spaţiul aerian internaţional din largul coastei estice a Coreei de Nord. Aeronavele americane au atins cel mai îndepărtat punct din nordul Zonei Demilitarizate – care separă Coreea de Nord de Coreea de Sud – în care a ajuns până acum, în secolul al XXI-lea, un avion de luptă sau un bombardier american, conform Pentagonului.
“Cu privire la această problemă, preşedintele [rus Vladimir] Putin a declarat în repetate rânduri că este imposibil să ne imaginăm că SUA, sau altcineva, are informaţii 100% în ceea ce priveşte toate armele [nucleare]” pe care le-ar putea deţine Coreea de Nord, a precizat Lavrov.
În primul său discurs în Adunarea Generală a ONU, la 19 septembrie, Trump l-a numit pe dictatorul nord-coreean Kim Jong-un drept “omul rachetă” aflat într-o “misiune sinucigaşă”. La rândul său, ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, a declarat Adunării Generale că Trump este o “persoană cu probleme psihice plină de megalomanie” şi reprezintă “cea mai gravă ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale din perioada actuală”.
În discursul său la ONU în 22 septembrie, Lavrov a caracterizat retorica dintre liderii americani şi nord-coreeni ca o “ceartă între copii de grădiniţă”, precizând că, dacă SUA nu a luat în considerare faptul că Phenianul chiar deţine arme nucleare, situaţia “ar putea scăpa de sub control, încât mii, zeci de mii sau chiar sute de mii de oameni nevinovaţi vor suferi în Coreea de Sud, precum şi în Coreea de Nord şi în Japonia; dar şi în Rusia şi China, care sunt în apropiere”.