Noul bailout elen în pericol: creditorii ar putea amâna livrarea banilor dacă alegerile nu decurg după cum doresc ei

După ce Grecia şi creditorii săi au încheiat un acord pentru cel de-al treilea pachet de salvare financiara (bailout), lumea era sigură că Atena va primi din partea creditorilor banii promişi pentru a putea să-şi plătească cu ei datoriile generate de celelalte două programe de bailout, conform website-ului zerohedge.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.09.2015

După ce Grecia şi creditorii săi au încheiat un acord pentru cel de-al treilea pachet de salvare financiară (bailout), lumea era sigură că Atena va primi din partea creditorilor banii promişi pentru a putea să-şi plătească cu ei datoriile generate de celelalte două programe de bailout, conform website-ului zerohedge.

Acest plan era cu atât mai sigur cu cât Atena şi-a cedat suveranitatea în mâinile creditorilor, în special în mâinile Germaniei, care acum a luat ostatic sistemul bancar elen prin prisma controalelor draconice de capital. Totuşi, website-ul Market News a raportat că, dintr-o dată, acest al treilea bailout elen nu mai este pe pilot automat datorită alegerilor viitoare, de al căror rezultat nu este deloc sigur.

Conform Market News: “Creditorii internaţionali ai Greciei ar putea amâna prima evaluare a bailout-ului ţării până în luna noiembrie, au declarat marţi mai multe surse UE pentru MNI, întârziindu-se discuţiile privind potenţiala reducere a datoriei elene în condiţiile în care Grecia se pregăteşte pentru alegeri anticipate în 20 septembrie.”

Şi dacă nu a fost clar că suveranitatea Greciei este condiţionată în întregime de faptul că poporul elen trebuie să voteze exact după cum doreşte troika, MNI a raportat că oficialii vor accentua de asemenea faptul că noul guvern trebuie să respecte termenii bailout-ului curent pentru a debloca cele 3 miliarde de euro din prima tranşă a noului împrumut. În plus, MNI susţine că oficialii zonei euro au avertizat guvernul interimar să continue procesul de implementare a acţiunilor anterioare stabilite pentru luna septembrie.

Cu alte cuvinte, Grecia pretinde că se reformează, iar creditorii pretind că injectează fonduri în economia elenă.

“Vorbind realist, întoarcerea inspectorilor în Grecia ar putea fi amânată şi prima evaluare ar putea avea loc în noiembrie şi nu în octombrie. În acest caz nu mă aştept ca discuţiile pentru o reducere a datoriei elene să aibă loc simultan”, a declarat o sursă din cadrul Comisiei [care evaluează bailout-ul], adăugând că noul guvern elen trebuie să implementeze un nou set de paşi importanţi înainte să primească banii.

Grecia şi creditorii săi încă nu au definit pachetul de măsuri necesar pentru eliberarea celor 3 miliarde de euro.

Mai mult, cea mai mare problemă pentru orice bailout elen oficializat, şi anume participarea Fondului Monetar Internaţional, rămâne încă nerezolvată.

Recent, o sursă familiară cu situaţia, a declarat că Poul Thomsen de la FMI a informat recent Comitetul Director al instituţiei şi şi-a exprimat scepticismul şi reţinerile în legătură cu eficienţa noului bailout şi în legătură cu participarea Fondului.

Oricum, niciunul dintre aceste elemente nu reprezintă o surpriză pentru creditorii Greciei. “Conducerea UE şi miniştrii de Finanţe din zona euro au ştiut la începutul lunii iulie că premierul demisionar Alexis Tsipras va cere alegeri anticipate pentru luna septembrie”, a declarat sursa.

“Noi am crezut la acea vreme că el (Tsipras) va câştiga din nou şi totul va merge după cum am stabilit”, a mai susţinut sursa, adăugând că “acum există anumite temeri în privinţa rezultatului şi formării noului guvern (elen), chiar şi în privinţa posibilităţii unor alegeri duble”.

Motivul pentru aceste îngrijorări este acela că, fără ca mulţi să se aştepte, avansul partidului Syriza, care în urmă cu o lună părea să fie insurmontabil, acum este foarte mic. Aşa cum a raportat Reuters în weekend, “distanţa dintre Syriza şi partidul conservator Noua Democraţie s-a redus la 1,5%, conform unui sondaj realizat de Alco pentru ziarul Thema. Conform sondajului, Syriza are 22,6% faţă de cele 21,1 procente ale partidului Noua Democraţie. În plus, 79% dintre participanţii la sondaj au susţinut că Tsipras le-a dezamăgit aşteptările, iar 66% consideră că el a greşit când a cerut alegeri anticipate”.

Dar cea mai mare surpriză ar putea să o prezinte tineretul elen. Bloomberg a raportat că aripa de tineret a Syrizei şi-a retras suportul pentru Tsipras.

“Nu vom susţine Syriza în alegerile viitoare”, a declarat conducerea aripii de tineret a partidului Syriza pe website-ul său oficial. În schimb, membrii grupului susţin că vor continua să lupte împotriva bailout-urilor în afara partidului Syriza, adăugând că decizia lui Tsipras de a susţine măsurile de austeritate ataşate noului bailout a reprezentat motivul pentru schimbarea poziţiei lor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor