Eurogrupul a aprobat cel de-al treilea bailout pentru Grecia: 86 miliarde de euro
alte articole
Miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat vineri cel de-al treilea program de salvare financiară a Greciei (bailout) după ce Parlamentul elen a ratificat acordul tehnic cu creditorii săi internaţionali.
„Noi împrumuturi în valoare de până la 86 miliarde de euro vor fi puse la dispoziţia Greciei în următorii trei ani”, conform unei declaraţii făcute vineri de Comisia Europeană după şase ore de discuţii în Bruxelles, în cadrul cărora s-au pus la punct reformele dureroase pe care Grecia trebuie să le implementeze pentru a primi acest ajutor financiar.
„Mesajul de astăzi al Eurogrupului este puternic şi clar: pe această bază, Grecia este şi va rămâne ireversibil o membră a zonei euro. Şi Comisia Europeană va susţine Grecia la dezvoltarea unei creşteri economice noi şi corecte, la dezvoltarea de locuri de muncă şi investiţii pentru cetăţenii săi”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Ultimele şase luni de negocieri cu Atena au fost dificile şi ne-au pus la încercare, a adăugat Juncker.
Conform oficialilor, o sumă de 13 miliarde de euro va fi acordată Greciei până în 20 august, când elenii vor trebui să plătească Băncii Centrale Europene suma de 3,2 miliarde de euro.
În noaptea de joi spre vineri, Parlamentul elen a participat la o sesiune de urgenţă, convocată de premierul Alexis Tsipras, în vederea ratificării acordului. Tsipras s-a bazat pe sprijinul opoziţiei în privinţa noului program, reuşind astfel cu uşurinţă să depăşească pragul de 151 de voturi necesar în legislativul de 300 de membri pentru a obţine aprobarea acordului tehnic cu creditorii.
La rândul său, FMI a declarat joi că aşteaptă ca europenii să ia anumite decizii privind o reducere a datoriei elene înainte de a se implica în noul program de salvare financiară a Greciei.
„Aşteptăm să lucrăm cu autorităţile (elene) pentru a dezvolta programul (de reforme) mai detaliat şi ca partenerii europeni ai Greciei să ia măsuri de reducere a poverii datoriei”, a declarat într-un comunicat şefa misiunii Fondului la Atena, Delia Velculescu, conform Agerpres.
Acordul a pus capăt unui capitol de discuţii lungi şi dificile pentru Grecia, care s-a opus măsurilor de austeritate cerute de creditori timp de mai multe luni înainte să cedeze în faţa ameninţării că va fi exclusă din zona euro.
După criza economică din 2009, Atena a primit din partea creditorilor săi două pachete de salvare financiară în 2010 şi 2012, în valoare totală de 240 miliarde de euro. În schimbul banilor, Atena a trebuit să aplice măsuri dure de austeritate care au declanşat nemulţumiri în rândul populaţiei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.