Giganţii industriei germane implicaţi în scandaluri de corupţie în Grecia

Siemens, Daimler şi Rheinmetall – crema industriei germane – au fost implicate în cazuri separate de corupţie în Grecia, ţară pe care Berlinul a criticat-o în repetate rânduri pentru starea haotică a economiei sale, conform Business Insider.
(MICHELE TANTUSSI / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
31.08.2015

Siemens, Daimler şi Rheinmetall – crema industriei germane – au fost implicate în cazuri separate de corupţie în Grecia, ţară pe care Berlinul a criticat-o în repetate rânduri pentru starea haotică a economiei sale, conform Business Insider.

Încă nu a fost stabilită nicio dată exactă pentru 19 foşti directori ai grupului german Siemens care ar urma să apară în faţa justiţiei elene, dar este de aşteptat ca acesta să fie unul dintre cele mai mari procese financiare ale deceniului în Grecia.

Peste 60 de persoane sunt investigate în cazul de corupţie pe care grupul american CorpWatch l-a numit “cel mai mare scandal corporatist din istoria Greciei postbelice”.

Compania bavareză Siemens, ale cărei legături cu Grecia merg până în secolul al 19-lea, este suspectată de mituirea mai multor oficiali pentru a obţine unul dintre cele mai profitabile contracte ale ţării – vasta modernizare a reţelei elene de telefonie la sfârşitul anilor 1990.

Se crede că Siemens ar fi cheltuit în general 70 milioane de euro pe mite în Grecia, conform surselor judiciare elene.

Investigaţia se află acum în cel de-al 9-lea an, dosarul având peste 2.300 de pagini.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al Siemens la sediul companiei din München, a refuzat să comenteze în legătură cu acest caz.

Conform Transparency Internaţional şi a indicelui său de percepere a corupţiei pentru 2014, sectorul public al Greciei a fost privit ca unul dintre cele mai corupte din Uniunea Europeană.

În 2011, în mijlocul crizei economice a Greciei, o anchetă parlamentară a estimat că daunele provocate “cuferelor” publice se ridică la 2 miliarde de euro, care au fost în cele din urmă susţinute de contribuabili.

Achiziţionarea de arme a fost un alt domeniu profitabil pentru companiile germane, în condiţiile în care Grecia a cheltuit cei mai mulţi bani pe apărare în rândul membrilor Uniunii Europene, mai precis, 2,2% din PIB-ul elen în 2014.

Grecia a deschis la începutul acestui an o investigaţie şi împotriva producătorului auto Daimler, compania fiind suspectată că a acordat mite pentru a obţine un contract în valoare de 100 milioane de euro pentru producerea de vehicule militare.

În acelaşi timp, în 2012, contractorul în sectorul apărării Rheinmetall a fost amendat cu 37 milioane de euro de către un tribunal din Bremen, Germania, într-un caz de corupţie ce a implicat vânzarea sistemului său de apărare antiaeriană pentru suma de 150 milioane de euro.

În plus, doi foşti directori ai furnizorului de servicii industriale Ferrostaal au fost de asemenea condamnaţi în München pentru o serie de plăţi dubioase, pe care aceştia le-au efectuat pentru a obţine o comandă pentru un submarin elen. Compania Ferrostaal a fost amendată cu suma de 140 milioane de euro.

Amenzile nu se ridică de obicei la nivelul valorii contractelor guvernamentale în cauză, şi astfel nu au niciun efect de descurajare a acestor practici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor