Noul apartheid din New York şi Londra: "uşile săracilor"
alte articole
O intrare pentru cei bogaţi şi una pentru cei care câştigă mai puţin
Front door (uşa din faţă) este pentru bogaţii brokeri din Wall Street, back door – uşa ascunsă în partea din spate a clădirii sau, uneori, într-o fundătură - este pentru cei care se luptă să plătească chiria la sfârşitul lunii. Marele palat al Extell Development Company, în construcţie pe Upper West Side (la numărul 40 din Riverside) oferă de-a lungul celor 33 de etaje ale sale apartamente de mare lux, dar, în această săptămână consiliul a aprobat construirea unei back door (uşa din spate). Cu o motivaţie halucinantă (luată după lungi discuţii): în clădire vor fi şi 55 de apartamente mici, destinate pentru "low-income residents", oameni care câştigă puţin.
În New York la fel ca în Los Angeles, ca în Londra sau alte oraşe mari, datorită mai multor coincidenţe, bogaţii şi săracii trăiesc alături. Dar lumea celor 1 la sută - contra celorlalţi 99 la sută - nu vrea să împartă aceeaşi uşă cu ceilalţi. Sunt numite poor doors în dezbaterile şi controversele care au izbucnit în New York. Între vecinii de casă, pe Internet sau în diferite ziare sunt, de asemenea, numite în diferite şi colorate feluri: "service entrance" (intrarea de serviciu), "debtor gate" (poarta datornicului), "the 99 percent door" (uşa celor 99 de procente).
Un editorial din Boston Globe abordează problema în mod direct. "Aşa-numitele poor doors ar putea fi justificate în cazul în care ar exista două clădiri diferite, dar cele despre care vorbim sunt clădiri unice şi vor avea aceeaşi adresă. În mod ironic, tema campaniei electorale a primarului din New York, Bill de Blasio a fost ’A Tale of Two Cities’ (povestea a două oraşe), cel al bogaţilor şi cel al săracilor. Acum, administraţia sa a aprobat planul grupului Extell".
Crearea de uşi ale săracilor în New York City pare aproape o insultă la istoria acestei metropole. Mai ales este o palmă dată acelui Inclusionary Housing Program, care, încă din anii '80, a promovat integrarea economică în zonele care au fost odată sărace şi care au devenit destinaţii ale bogaţilor tocmai datorită noilor clădiri de lux (aşa-numita gentrificare). Cu un "bonus" acordat societăţilor imobiliare pentru a construi mai multe etaje decât cele prevăzute în schimbul creării (sau întreţinerii) de apartamente low-cost pentru persoanele cu venit mic. Biroul primarului de Blasio a făcut cunoscut faptul că actualul Consiliu va face tot posibilul pentru a elimina uşile săracilor din Big Apple. Cel puţin pe viitor, deoarece în privinţa celor deja construite - pentru care "vina" este dată pe vechiul primar Bloomberg şi pe legea sa din 2009 - nu se poate face nimic. În ceea ce priveşte clădirea în construcţie de pe Riverside (cu vedere la parc şi la râul Hudson pentru cei bogaţi şi camere pe spate pentru apartamentele low cost), oamenii din stafful primarului de Blasio ridică din umeri: "Proiectul a avut undă verde de la administraţia trecută. Pe viitor vom schimba lucrurile într-un mod care să reflecte valorile noastre şi priorităţile noastre".
Problema a explodat şi în Londra conform The Guardian, citând noul proiect al clădirilor cu apartamente de lux de pe One Commercial Street sau mai bine zis zonele din oraş unde boom-ului imobiliar (şi preţurile) par de neoprit. Aici, în afară de intrarea de serviciu pentru săraci, există şi zona "separată", pentru spaţiile comune, cum ar fi cele pentru depozitarea gunoiului sau păstrarea bicicletelor.