Ceasul cel mai performant din lume, estimat la 12 milioane de euro, scos la licitaţie

Ceasul Patek Philippe Supercomplication Henry Graves 1933. (Wadan/Flickr)
Flori Mladin
12.07.2014

Ceasul cel mai scump de pe mapamond, care este o capodoperă a ceasornicarilor elveţieni, va fi scos la vânzare într-o licitaţie organizată la Geneva de Casa Sotheby's pe 14 noiembrie. Acesta este supranumit "Supercomplication Henry Graves" şi este estimat la 12 milioane de euro, conform Mediafax.

Ceasul este un cronograf de buzunar din aur şi îndeplineşte 24 de funcţii, inclusiv un calendar infinit, fazele lunii, timpul sideral şi indicaţii orare pentru răsăritul şi apusul Soarelui pentru oraşul New York.

Această capodoperă elveţiană a fost realizată manual în anul 1933 de compania Patek Philippe. Bancherul american Henry Graves a dorit un ceas multifuncţional şi l-a comandat în anul 1925, realizarea sa necesitând trei ani de cercetări ştiinţifice şi cinci ani pentru a fi asamblat.

Prima oară a fost vândut la New York în 1999, fiind estimat la acea vreme la o sumă cuprinsă între trei milioane şi cinci milioane de dolari. Preţul la care a fost adjudecat este de 11 milioane de dolari, devenind astfel ceasul cel mai scump din lume vândut vreodată la o licitaţie, record care nu a fost egalat până în prezent, precizează casa Sotheby's. Scoaterea lui la vânzare în această perioadă coincide cu împlinirea a 175 de ani de la înfiinţarea manufacturii elveţiene Patek Philippe.

Timp de 56 de ani, "Supercomplication Henry Graves" s-a menţinut ca fiind ceasul cel mai performant din lume, fiind capabil de cele mai complexe operaţiuni. Chiar şi în prezent, acesta este depăşit doar de operaţiunile complicate realizate de maşini şi de computere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor