Nouă cinematografe salvate de distrugere. CeRe solicită consultarea cetăţenilor

Cinematografele din sectorul 1 vor trece din administrarea RADEF în cea a Consiliului Local. Printre acestea se numără şi cinema Griviţa, pentru a cărui salvare cetăţenii s-au mobilizat.
Cinematograful Griviţa (CeRe)
Loredana Diacu
22.06.2016

Nouă cinematografe din sectorul 1 vor fi salvate de distrugere după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, trecerea acestora din administrarea Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "RomâniaFilm" (RADEF) în administrarea Consiliului Local Sector 1, relatează evz.ro.

Cele nouă cinematografe sunt: Patria, Cinematograful Scala, Cinematograful Excelsior, Cinematograful Dacia, Cinematograful Cotroceni, Cinematograful Giuleşti, Cinematograful Feroviar, Cinematograful Grădina Parc şi Cinematograful Griviţa, pentru a cărui salvare cetăţenii din zonă, sprijiniţi de Centrul de Resurse Publice (CeRe) şi de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul s-au mobilizat începând din iulie 2015.

Totodată, Instanţa Supremă a decis, prin hotărârea pronunţată în data de 14 iunie, şi predarea către Consiliul Local Sector 1 a bunurilor mobile aflate în inventarul sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic, cât şi a actelor juridice de înstrăinare a acestora, relatează evz.ro.

În perioada următoare, Primăria Sectorului 1 va notifica RADEF să pună în executare decizia pronunţată de Înalta Curte şi va încheia protocolul de predare - primire conform legislaţiei în vigoare.

De asemenea, Consiliul Local al Sectorului 1 va cere opinia proprietarilor/ coproprietarilor acestor clădiri în vederea exprimării consimţământului lor cu privire la reabilitarea şi consolidarea acestor imobile, care ar urma să fie reintroduse în circuitul cultural. Investiţia se va realiza din bugetul local în cadrul unor proiecte investiţionale de anvergură.

"Reintroducerea cinematografelor în circuitul cultural va crea o infrastructură capabilă să susţină, în mod esenţial, proiecţia de film cinematografic dar şi alte spectacole cinematografice, precum şi orice formă de activitate culturală: festivaluri de film, concerte muzicale, expoziţii de artă, spectacole de varietăţi sau alte manifestări culturale în cadrul unor programe/proiecte culturale derulate de către Consiliul Local al Sectorului 1 în parteneriat cu Ministerul Culturii, în baza unui Protocol de Colaborare.

Restaurarea şi consolidarea cinematografelor vor reda Bucureştiului, nu numai monumentele istorice aflate în pericol de distrugere, dar şi un reper identitar şi o resursă culturală de certă valoare”, a precizat Secretarul Sectorului 1.

Reamintim că în iulie 2015, Centrul de Resurse pentru Participare Publică semnala că Cinematograful Griviţa e în pericol de demolare, proprietarul, un investitor privat, dorind construcţia unui bloc de 8 etaje pe actuala structură. CeRe, împreună cu cetăţenii din zonă şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, au cerut şi obţinut PUZ-uri, contracte de vânzare/cumpărare, au făcut petiţii şi sesizări şi au organizat o întâlnire în cartier. Soarta cinematografului depindea însă în mare măsură de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care, pe 14 iunie, a decis salvarea clădirii.

"În 14 iunie 2016, Curtea a decis ca cinematograful, împreună cu altele, trebuie să treacă în proprietatea publică a sectorului 1. Credem că e momentul ca noii aleşi şi adminstraţia de sector să se consulte cu cetăţenii pentru a decide împreună care va fi noua viaţă a clădirii", transmite CeRe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor