Noua armată europeană? Jumătate din armele cheie ale Germaniei nu sunt pregătite pentru război, susţine un raport

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (JOHN MACDOUGALL / AFP / GettyImages)

Mai puţin de jumătate din submarinele, avioanele de luptă şi alte arme cheie ale Germaniei nu sunt pregătite pentru a fi utilizate din cauza lipsei de piese de schimb şi a deficienţelor calitative într-o perioadă de intensificare a operaţiunilor, relatează un raport guvernamental publicat marţi.

Într-un raport de 106 pagini adresat Parlamentului, Ministerul Apărării german a evidenţiat “starea de pregătire nesatisfăcătoare” în care se află multe dintre sistemele militare cheie.

Criticile au loc pe fondul unui protest public tot mai intens privind eşecul armatei de a soluţiona această problemă.

Noul articol a susţinut un raport parlamentar precedent, publicat săptămâna trecută, care a prezentat lipsurile mari şi persistente în sectorul echipamentelor militare şi personalului militar.

Raportul a precizat că, deşi numărul armelor disponibile în 2017 a fost mai mare cu 550 decât cel înregistrat în 2015, nivelul de pregătire al armatei ţării s-a îmbunătăţi încet.

De asemenea, raportul a precizat că este nevoie de mai mult timp şi mai mulţi bani pentru a se obţine o revenire de pe urma deceniilor de reducere a cheltuielilor pentru apărare.

Ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat publicaţiei Neue Presse: “Vom avea nevoie de fonduri mult mai mari în anii următori pentru ca Bundeswehr (forţele armate germane) să poată îndeplini misiunile şi sarcinile primite de la Parlament”.

Un nou guvern de coaliţie va adăuga 10 miliarde de euro bugetului armatei în următorii patru ani – dar numai dacă va fi aprobat.

Germania a redus drastic cheltuielile militare după sfârşitul Războiului Rece, însă treptat au crescut acele cheltuieli după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Noul raport guvernamental menţionează “deficienţele din punct de vedere al calităţii” înregistrate în timpul procesului de întreţinere a avioanelor militare de transport produse de Airbus A400M.

Din cauza “lipsei diverselor piese de schimb”, a perioadelor lungi de întreţinere, doar 29 din cele 128 de avioane de vânătoare Eurofighter, construite de Airbus şi alţi producători europeni de armament, au fost disponibile în medie în 2017, a adăugat raportul.

Deşi au existat suficiente avioane de luptă pentru misiuni aeriene în regiunea Baltică şi pentru a participa la misiuni NATO, lipsurile menţionate au afectat programele de pregătire a piloţilor.

În plus, raportul a arătat că, începând cu mijlocul acestui an, armata germană trebuie să pună capăt desfăşurării elicopterelor NH-90 şi Tiger care fac parte dintr-o misiune ONU de menţinere a păcii în Mali, precizând că sustenabilitatea lor este în pericol.

Ministerul german al Apărării a declarat că sunt necesare eforturi intense de coordonare pentru a se obţine asigurări că un număr suficient de tancuri Leopard 2 pot fi trimise în Lituania ca parte a iniţiativei Enhanced Forward Presence a NATO şi că pot fi disponibile pentru preluarea de către Germania a conducerii rotative a forţei comune de intervenţie rapidă VJTF în estul Europei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe