Germania şi Franţa amplifică presiunea asupra Rusiei cu privire la Siria

Clădiri distruse în oraşul sirian Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep. (Georges Ourfalian/AFP/Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au discutat telefonic cu Moscova după publicarea unor rapoarte potrivit cărora continuă bombardamentele susţinute de Rusia în Siria, în ciuda acordului de încetare a focului. Kremlinul a negat implicarea.

Liderii Franţei şi Germaniei i-au cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să exercite “presiune maximă” asupra guvernului sirian, pe fondul unor rapoarte media privind continuarea bombardamentelor asupra unei suburbii a Damascului la o zi după un apel unanim al Consiliului de Securitate al ONU pentru aplicarea imediată a unui acord de încetare a focului.

“Este crucial ca rezoluţia [ONU] să fie implementată rapid şi complet”, a declarat biroul lui Merkel după convorbirea telefonică de duminică.

“Ei cer Rusiei, în acest context, să exercite presiune maximă asupra regimului sirian pentru încetarea imediată a raidurilor aeriene şi a luptelor ... în special pentru a permite ajutoarelor umanitare să ajungă în zonă şi a permite evacuări din zona de război”.

Macron a adăugat că Franţa va fi “extrem de fermă ca rezoluţia adoptată de ONU să nu fie ignorată şi să se realizeze un progres concret şi rapid, pentru a reduce suferinţele civililor”.

Kremlinul a publicat o declaraţie în care a precizat că cele trei guverne au convenit să accelereze schimbul de informaţii legate de Siria.