Oficial german: Marina nu mai are suficiente nave pentru misiuni NATO, UE şi ONU

Comisarul forţelor armate din Parlamentul german a cerut Marinei ţării să nu mai trimită fregate pentru misiunile NATO, UE şi ONU. Hans-Peter Bartels susţine că armata pur şi simplu nu mai are suficiente nave.
Fregată germană din clasa F222 Baden-Württemberg (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
12.02.2018

Germania trebuie să se gândească de două ori înainte să se implice în noi misiuni maritime cu NATO, Uniunea Europeană sau ONU, potrivit comisarului forţelor armate din Parlamentul ţării, Hans-Peter Bartels.

Într-un interviu publicat duminică în revista Bild am Sonntag, Bartels a învinuit birocraţia şi administrarea defectuoase pentru lipsa de fregată disponibile.

“Marina va rămâne în curând fără nave operaţionale”, a afirmat politicianul social-democrat pentru Bild am Sonntag.

Lipsa pieselor de schimb

Bartels a afirmat că lipsa pieselor de schimb pentru navele Marinei germane vor prelungi perioadele de reparaţie în şantierele maritime.

“Există prea multe responsabilităţi administrative, o lipsă de personal şi, uneori, companiile [specializate în repararea navelor] preferă să se agaţe cât mai mult timp posibil de un ordin dat”, a avertizat el.

Revista Bild am Sonntag a afirmat că una dintre cele mai mari nave ale Marinei germane, EGV Berlin, precum şi nava de aprovizionare EGV Bonn, vor fi neoperaţionale o perioadă mai mare de timp decât s-a anticipat iniţial.

Potrivit unui raport intern al Marinei, lucrările de revizie ale celor două nave, care au început anul trecut într-un şantier în Hamburg şi trebuiau să dureze 18 luni, vor dura mai mult din cauza lipsei pieselor de schimb.

Lansarea noilor fregate va întârzia

Bartels a afirmat că “retragerea” fregatelor germane învechite se desfăşoară conform planului, însă procesul a fost afectat de întârzieri.

“Şase din cele 15 fregate vechi au fost retrase din serviciu, dar niciuna dintre noile fregate F125 nu a fost dată spre folosinţă Marinei”, a precizat el.

Fregata din clasa F125 a fost o idee care a început în 1997, când oficialii au început să elaboreze un plan pentru înlocuirea fregatelor din clasa F122 Bremen. Au fost comandate patru fregate F125, costul total proiectat iniţial fiind de 2,44 miliarde de dolari. Dar, proiectul a avut probleme în scurt timp. În 2003, nava trebuia să aibă capacitatea de a înfrunta Marina rusă în Marea Baltică, dar designul ei a fost schimbat în 2005 pentru a se putea concentra pe atacuri pe uscat, în mod specific pe transportul de soldaţi în luptă, potrivit Wall Street Journal. Această schimbare a fost o eroare, întrucât nava nu a fost proiectată cu sonare sau tuburi pentru torpile, făcând-o vulnerabilă la atacuri ale submarinelor.

Printre numeroasele sale misiuni, Marina germană a patrulat Marea Mediterană, din nordul Africii până în Europa, începând cu mai 2015, ca parte a unei operaţiuni UE numită “Sofia”. Misiunea urmează să fie încheiată la sfârşitul acestui an.

Navele germane au fost desfăşurate pentru misiuni similare în Marea Egee, împreună cu Standing Maritime Group 2 al NATO.

Cu o flotă de aproximativ 100 de nave, Marina germană a jucat un rol cheie în susţinerea misiunilor NATO şi ONU în jurul lumii.

De asemenea, după un interviu recent acord de Bartels, publicaţia Washington Post a raportat că armata germană “este în prezent indisponibilă” şi nu poate fi “implicată în apărarea colectivă”.

Semne de avertizare privind situaţia armatei germane au existat de câţiva ani, însă problemele legate de subfinanţare au devenit vizibile în special în urmă cu 3 ani în timpul exerciţiilor militare ale NATO. La acea vreme, soldaţii germani au vopsit în negru cozi de mături pentru a da impresia că sunt mitraliere. Soldaţii le-au ataşat apoi pe tancuri şi alte vehicule blindate.

De atunci, situaţia doar s-a înrăutăţit, potrivit Washington Post. Germania are doar 95 de tancuri pregătite pentru luptă – o problemă amplificată de faptul că Rusia aparent deţine peste 20.000 de tancuri. Germania a rămas doar cu 5 tancuri Leopard 2, după ce aproximativ jumătate din tancurile aflate în posesia armatei au fost scoase din funcţiune în noiembrie 2017. Nu se ştie exact câte din cele aproximativ 20.000 tancuri ruseşti sunt operaţionale în prezent.

În plus, în octombrie 2017 au fost publicate rapoarte care susţin că întreaga flotă de submarine a Germaniei este neoperaţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor