Spaniolii de la Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) au fost desemnaţi câştigătorii licitaţiei pentru noile trenuri de metrou ce vor circula pe Magistrala 5 Drumul Taberei - Eroilor a metroului bucureştean, au declarat surse pentru hotnews.ro.
CAF a câştigat licitaţia cu o ofertă de 6,06 milioane de euro pe tren, respectiv un maxim de 309 milioane de euro pentru setul maxim de 51 de trenuri pe care intenţionează să le achiziţioneze Metrorex. Contractul a fost atribuit însă nu şi semnat, Metrorex şi CAF aflându-se încă în etapa de 10 zile în care mai pot fi depuse contestaţii.
La licitaţia vizând achiziţionarea a minim 43 şi maxim 51 de trenuri noi pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Eroilor a metroului bucureştean au participat CAF, Astra Vagoane Călători, chinezii de la CSR Qingdao Sifang Co. LTD, Alstom Transport SA (România), având ca terţ susţinător pe Alstom Transport S.A. Franţa şi Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz S.A. (Vehicule Feroviare PESA Bydgoszcz S.A.)
Preţul cel mai mic a fost orfertat de ASTRA Vagoane Călători 5,1 mil euro euro/tren de metrou, urmata de CSR China, preţuri mai mari decât CAF ofertând Alstom - 6,31 mil euro/tren de metrou şi Pesa - 6,5 mil euro/tren de metrou.
În criteriile de atribuire ale contractului preţul ofertei a avut însa o pondere de 60%, restul criteriilor fiind performanţe tehnice necesare (15%), termene de livrare/recepţie (12%), condiţii de mentenanţă (3%), costuri de mentenanţa (5%) şi termene de garanţie (5%).
Potrivit sursei citate, Atelierele CFR Griviţa se vor ocupa de asamblarea garniturilor de tren venite din Spania şi vor asigura mentenanţa noilor trenuri de metrou.
Compania spaniolă CAF a mai câştigat în ultimii ani un contract cu Metrorex care presupune achiziţia de 16 trenuri de metrou pentru circa 100 de milioane de euro. Deja o parte din aceste trenuri au început să circule pe Magistrala 2 din Bucureşti.
La momentul livrării, oficialii Metrorex au constatat "surprinşi" că vagoanele pe care le-au comandat sunt prea late, astfel încât pentru a fi folosite, a trebuit să se taie câte 5-10 cm din peroanele unor staţii (respectiv 10 peroane dintr-un total de 90 de peroane din cele 45 de staţii unde urmau să oprească noile trenuri CAF).
“Cauza principală de apariţie a acestor interferenţe se datorează construirii unor peroane, la unele staţii realizate până în anul 1985, cu toleranţe mai mari, în anumite zone ale acestora”, explica situaţia în aprilie 2014 Metrorex.