Sindicaliştii de la Metrou pichetează sediul Guvernului

Sindicaltistii de la Metrou, protest in fata guvernului.
Sindicaltistii de la Metrou, protest in fata guvernului. (Eugen Horoiu / Epoch Times Romania)

Membrii de sindicat de la Sindicatul Liber Metrou (USLM) pichetează, miercuri şi joi între orele 12,00 - 13,45 sediul Guvernului, protestând împotriva deciziei autorităţilor de a trece metroul bucureştean de la Ministerul Transporturilor în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, informează Mediafax.

Totodată, angajaţii de la metrou sunt nemulţumiţi că nu au beneficiat de nicio creştere a salariilor, cu toate că în prevederile Memorandumului semnat de premierul Victor Ponta în data de 25 septembrie 2013 şi în Contractul Colectiv de Muncă este prevăzută modificarea grilei de salarizare începând cu 1 ianuarie 2014.

Totodată, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de reanalizarea contractului de mentenanţă încheiat cu societatea Alstom Transport, modul cum s-a soluţionat înfăptuirea curăţeniei la metrou.

O chestiune care îi nemulţumeşte pe sindicalişti se referă la proiectul de hotărâre de guvern care prevede trecerea Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor sub controlul Primăriei Capitalei, în condiţiile în care autoritatea locală nu ar avea fonduri pentru preluare, susţin sindicaliştii.

Angajaţii de la metrou şi-au mai exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că organigrama Metrorex a fost modificată, desfiinţându-se Departamentul pentru siguranţa circulaţiei şi Departamentul tehnic şi de IT, în locul acestora fiind înfiinţat Departamentul Juridic. Prin noua organigramă ar urma să fie desfiinţat şi Clubul Sportiv Muncitoresc al Metrorex, singurul de acest tip care mai există în ţară, preciza pe 30 mai Ion Rădoi, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou.

"Nesoluţionarea acestor principale revendicări va conduce la continuarea luptei sindicale prin diverse acţiuni organizate în conformitate cu legea, inclusiv prin declanşarea grevei generale imediat ce actualul contract colectiv de muncă îşi va înceta aplicabilitatea", au declarat sindicaliştii.