Noile discuţii pentru pacea siriană vor începe luni la Geneva
alte articole
O nouă rundă de discuţii pentru pace mediate de ONU vor începe luni în Geneva, la care vor participa reprezentanţi ai regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi ai facţiunilor opoziţiei siriene.
Discuţiile urmăresc să fructifice un armistiţiu fragil între forţele guvernamentale şi luptătorii din opoziţia siriană. Armistiţiul a fost intermediat de Rusia şi SUA.
Militanţii Al-Qaeda şi ai Statului Islamic nu sunt incluşi în acordul de încetare a ostilităţilor şi nu vor fi reprezentaţi la discuţiile din Geneva.
Rusia a cerut delegatului ONU din Siria, Staffan de Mistura, să includă kurzii sirieni în discuţiile pentru pace din Geneva.
De Mistura a precizat că, deşi nu vor participa la discuţii, kurzilor sirieni li se va oferi o şansă pentru a-şi exprima punctele de vedere, arată RFE-RL.
În plus, de Mistura a mai susţinut că discuţiile de la Geneva nu vor dura mai mult de 10 zile.
O încercare la începutul lunii trecute de a aduce la masa discuţiilor reprezentanţii regimului Assad şi ai facţiunilor moderate ale opoziţiei, care sunt grupate în Înaltul Comitet pentru Negocieri, a eşuat după ce delegaţii opoziţiei au refuzat să participe la negocieri în contextul unei ofensive puternice desfăşurate de guvernul sirian, cu ajutorul Rusiei, împotriva luptătorilor din opoziţie în oraşul Alep.
Duminică, secretarul de stat american John Kerry a avertizat regimul lui Assad şi aliaţii săi să nu exploateze armistiţiul intermediat de SUA şi Rusia, care a generat o calmare a luptelor. Kerry a făcut aceste comentarii în Paris, după o întâlnire cu şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini şi miniştrii de externe din Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia.
Negocierile din Geneva sunt pregătite să abordeze formarea unui nou guvern sirian, adoptarea unei noi Constituţii siriene şi organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare monitorizate de ONU în 18 luni.
Înaltul Comitet pentru Negocieri a declarat că va participa la discuţiile din Geneva şi că va face presiuni pentru instalarea unui guvern interimar cu puteri executive depline, dar care să nu îi includă pe Assad sau apropiaţii săi.
Ministrul sirian de Externe Walid al-Muallem a declarat că apelurile opoziţiei pentru înlăturarea lui Assad de la putere vor reprezenta o “linie roşie” şi a sugerat că depăşirea ei ar putea ducea la prăbuşirea negocierilor din Geneva.