Obama dă din casă / Cameron criticat pentru lipsa unei strategii pe termen lung în Libia post-Gaddafi

Obama i-a criticat puternic pe premierul britanic, pe fostul lider francez Sarkozy şi pe succesorul sau Hollande pentru faptul că UE nu a găsit o strategie pe termen lung în Libia, care poate ar fi oprit Statul Islamic să obţină influenţa pe care o are în prezent în ţara africană.
Barack Obama (Alex Wong / Getty Images)
Andrei Popescu
11.03.2016

Într-o serie de comentarii făcute recent, preşedintele american Barack Obama a declarat că premierul britanic David Cameron a fost “distras de o serie de alte lucruri” după răsturnarea dictatorului libian Gaddafi în 2011.

Obama i-a criticat de asemenea pe omologul său francez Francois Hollande şi comunitatea internaţională pentru lipsa unei strategii pe termen lung în Libia, recunoscând că pe măsură ce Statul Islamic îşi consolidează prezenţa în această ţară situaţia se complică foarte mult.

Într-un interviu cu revista The Atlantic, Obama a declarat că SUA s-a simţit obligată să intervină în 2011 pentru a preveni un război civil deplin, adăugând că el nu a dorit să fie atras într-un angajament pe termen lung deoarece Libia nu se află în centrul intereselor americane.

Administraţia Obama a considerat că UE ar trebui să îşi asume răspunderea parţială datorită apropierii Libiei de continentul european, adăugând că premierul Cameron, fostul preşedinte francez Sarkozy şi urmaşul său Hollande şi-au luat ochii de pe minge.

Notând că Nicolas Sarkozy a pierdut alegerile prezidenţiale la un an după începerea revoluţiei libiene, Obama a precizat: “Sarkozy a dorit să se laude cu zborurile lansate în cadrul campaniei aeriene, în ciuda faptului că noi am distrus toate apărările aeriene şi am creat în esenţă infrastructura [pentru intervenţie]”. Totuşi, comentariile lui Obama la adresa lui Cameron par să fie cele mai stânjenitoare.

Cameron a fost deja criticat pentru modul în care a gestionat criza din Libia, în cadrul căreia Gaddafi a fost ucis şi ţara a fost divizată în grupuri rivale, pavând drumul pentru dezvoltarea Statului Islamic.

Ca răspuns la interviul lui Obama, un oficial britanic a declarat că Marea Britanie “lucrează din greu pentru a susţine procesul condus de ONU pentru crearea unui guvern stabil şi atotcuprinzător care va permite [libienilor] să construiască un viitor paşnic. Dar, în cele din urmă, un rezultat pozitiv pentru Libia nu depinde doar de comunitatea internaţională. În schimb, acest proces trebuie să fie condus de poporul libian”.

Un purtător de cuvânt al Consiliului SUA pentru Securitate Naţională a declarat că premierul britanic a fost un partener apropiat al preşedintelui american. “Preţuim contribuţiile Marii Britanii la obiectivele noastre comune pentru securitatea naţională şi pentru politică externă”.

Şi, într-un email nesolicitat către BBC, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că SUA a apreciat “foarte mult” contribuţiile Marii Britanii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor