Arabia Saudită înarmează rebelii sirieni pentru a face faţă asaltului rusesc

Deşi în urmă cu câteva zile a intrat în vigoare un acord temporar pentru încetarea ostilităţilor în Siria, Arabia Saudită va furniza armament rebelilor sirieni pentru ca aceştia să facă faţă trupelor ruseşti prezente în ţara arabă.
Avioane ruseşti Su-30 la baza aeriană Khmeimim din Siria.
Avioane ruseşti Su-30 la baza aeriană Khmeimim din Siria. (Captură Foto)

Arabia Saudită va furniza în curând grupurilor rebele siriene arme pentru a putea respinge forţele ruseşti, care au ajutat armata guvernului sirian începând cu 30 septembrie 2015.

Ar fi pentru prima dată în războiul sirian vechi de 5 ani când saudiţii vor furniza arme, precum rachete antiaeriene şi antitanc, ce ar putea lovi tancurile ruseşti T-90. Operaţiunea este condusă de ministrul saudit al Apărării, prinţul Mohammed bin Salman, conform Debkafile.

Rusia a trimis recent tancuri la o bază din Marea Neagră. De asemenea, lansatoare de rachete MLRS au fost livrate în Novorossiisk.

În săptămânile recente, Arabia Saudită a ameninţat că va trimite trupe terestre în Siria pentru a-l alunga de la putere pe preşedintele sirian Bashar al-Assad. În plus, saudiţii au lansat exerciţiile militare “Northern Thunder”, la care participă peste 350.000 de soldaţi din peste 20 de ţări arabe sunite.

Unii experţi susţin că Riadul blufează în legătură cu acest plan din două motive: pentru a forţa SUA să îi ia mai în serios şi pentru a submina alianţa dintre Rusia şi Iran în Siria.

Dar saudiţii susţin că decizia lor de a înarma rebelii este finală.

“Opoziţia siriană ar putea în curând să achiziţioneze rachete sol-aer, lucru care va atrage mânia Rusiei şi Iranului”, a declarat o sursă saudită de rang înalt. “Niciun oficial saudit nu va recunoaşte în mod direct aceste livrări, dar aşa cum s-a întâmplat în urmă cu 30 de ani – când Arabia Saudită a intervenit în Afganistan împotriva armatei ruseşti şi unde am ieşit învingători – nu vom ezita să înfruntăm de asemenea armata rusească în Siria.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe