Oficiali de top din Germania, SUA, UE şi Israel discută despre violenţele din Ierusalim
alte articole
Berlinul a fost, joi, gazda unor întâlniri importante între premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier, secretarul de stat american John Kerry, şi şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini. După aceste discuţii, Steinmeier a declarat că atât el, cât şi Kerry au cerut palestinienilor şi israelienilor să facă totul pentru a detensiona situaţia din Ierusalim.
Violenţele din Ierusalim din ultimele săptămâni au fost declanşate de ceea ce palestinienii consideră a fi o tentativă din partea guvernului israelian de a obţine controlul asupra complexului Moscheei Al-Aqsa din Ierusalim, cunoscută şi sub numele de Muntele Templului. Locul este sub protecţia Iordaniei şi este cea de-a treia moschee ca importanţă în lumea musulmană, după cele din Mecca şi Medina în Arabia Saudită.
Steinmeier a declarat că “trebuie să fie în interesul Israelului, şi al securităţii sale, să menţină o relaţie cu Iordania care nu îl subminează pe regele iordanian sau conducerea sa politică”. Dar el a adăugat că nu este realist să se aştepte ca Netanyahu să anunţe o schimbare a politicii sale cât timp se află în Europa, conform Deutsche Welle.
Iordania este una dintre puţinele ţări care au încheiat vreodată un tratat de pace cu Israelul, şi anume în 1994. Regele iordanian Abdullah este privit ca un intermediar, dar alte state arabe fac presiuni asupra lui ca să adopte o linie mai dură faţă de guvernul israelian.
Propunerile legate de Muntele Templului
Kerry a declarat că este importantă schimbarea tonului în discursul public dintre Israel şi palestinieni, precum şi clarificarea statutului Muntelui Templului. El a manifestat un uşor optimism după cele patru ore de discuţii cu Netanyahu în Berlin privind o serie de propuneri ce ar putea ajuta la calmarea violenţelor din Israel.
“Ar putea exista unele lucruri ... de pus pe masa discuţiilor în următoarele zile care ar putea avea un impact – Sper”, a susţinut Kerry, care se va întâlni cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi regele Abdullah în capitala iordaniană Amman unde, a declarat el, plănuieşte să prezinte acele propuneri.
Netanyahu a declarat că pentru violenţele din Ierusalim este responsabil liderul palestinian Abbas şi Autoritatea Palestiniană. “Cred că a sosit momentul în care comunitatea internaţională ar trebui să îi ceară în mod clar preşedintelui Abbas să nu mai răspândească minciuni despre Israel”, a declarat el. “Minciuni că Israelul doreşte să schimbe status quo-ul de la Muntele Templului, minciuni că Israelul doreşte să distrugă Moscheea al-Aqsa, minciuni că Israelul execută palestinieni. Toate acestea sunt false.”
În plus, liderul israelian a fost puternic criticat în această săptămână după ce a declarat că un fost lider palestinian a inspirat Holocaustul lui Hitler.
Palestinienii acuză Israelul că încearcă să schimbe statutul Moscheei al-Aqsa. Evreii au voie în prezent să viziteze locul dar nu să se şi roage acolo. Creşterea numărului de vizitatori evrei la moschee i-a făcut pe palestinieni să suspecteze că aceştia urmăresc să obţină dreptul de a se ruga în locul sfânt şi de a-şi extinde prezenţa în complex.
Discuţiile dintre oficialii germani şi israelieni ar fi trebuit să aibă loc la începutul acestei luni dar au fost amânate datorită violenţelor din Ierusalim.
“Cvartetul” de intermediari de pace din Orientul Mijlociu – UE, Rusia, SUA şi un delegat special al ONU – urmează să se întâlnească vineri pentru a cere liderilor israelieni şi palestinieni să îşi calmeze retorica şi să să detensioneze situaţia din teritoriile lor.
Siria
Steinmeier şi Kerry au discutat de asemenea despre situaţia din Siria. Ministrul german de externe a declarat că drumul către o soluţie politică în Siria “depinde de cazul în care Washingtonul şi Moscova pot găsi punţi de legătură între ele”. Steinmeier a adăugat că loviturile aeriene din Siria au creat mai multă suferinţă şi au forţat un număr şi mai mare de refugiaţi să părăsească ţara.
Oficialul german a declarat că soluţia pentru conflictul sirian a devenit şi mai complexă datorită implicării militare a Rusiei, un aliat apropiat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad. De aproximativ 4 săptămâni forţa aeriană rusească desfăşoară o campanie intensă de lovituri aeriene împotriva grupurilor rebele din opoziţie.
Robert Mardini de la Crucea Roşie a declarat joi că loviturile ruseşti subminează eforturile depuse pentru a ajuta civilii.
“Bombardamentul aerian ne îngreunează sarcina de a oferi ajutor în anumite zone”, a declarat el. “Folosirea unui număr suplimentar de arme va provoca în orice conflict dificultăţi suplimentare în privinţa acţiunilor umanitare.”
De asemenea, joi au fost publicate unele rapoarte care susţin că trei spitale siriene au fost lovite de avioanele ruseşti, începând cu 30 septembrie. În cel mai recent atac, desfăşurat asupra unui spital din oraşul Sarmin în provincia Idlib, au fost ucişi 12 oameni.
“Atacul a avut loc marţi noaptea. Printre cei ucişi s-au aflat şi un psihoterapeut, o asistentă medicală şi un membru al apărării civile”, a declarat Rami Abdel-Rahman de la Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.
Loviturile aeriene americane în Afganistan au fost responsabile, la rândul lor, de distrugerea unui spital în oraşul Kunduz, cu mai puţin de 2 săptămâni în urmă.