Noi decizii CNESP: Cetăţenii RM, cu excepţia minorilor, obligaţi să deţină un act de identitate în spaţiile publice închise şi deschise

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

În contextul stării de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova, Comisia Naţională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) din Republica Moldova vine cu noi restricţii. Astfel, toţi cetăţenii cu excepţia minorilor sunt obligaţi, pe tot parcursul perioadei de stare de urgenţă în sănătate publică, să deţină un act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a documentului în timpul aflării în toate spaţiile publice închise şi deschise, inclusiv în transportul public.

Totodată, în condiţiile măsurilor de sănătate publică conform pragului de alertă roşu, membrii CNESP au aprobat regimul mixt de activitate şi studii pentru Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, întrucât instituţia a înregistrat o rată de vaccinare împotriva COVID-19 de 95% în rândul studenţilor, cadrelor didactice şi personalul auxiliar.

Alte instituţii de învăţământ profesional tehnic şi superior din localităţile cu pragul de alertă roşu vor activa în regim online, cu excepţia orelor practice care implică utilizarea de echipamente tehnice/laboratoare, dar nu mai mult de 10% din activităţile didactice per program de studiu, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului de la Chişinău.

Mai mult decât atât, au fost aprobate noi condiţii de revenire la studii cu prezenţă fizică pentru clasele, grupele academice care sunt plasate în carantină în urma confirmării unui caz pozitiv de COVID-19. Astfel, elevii/studenţii vor reveni la studii cu prezenţă fizică după a 7-a zi din data confirmării cazului pozitiv dacă aceştia vor prezenta un test negativ pentru COVID-19 şi dacă nu au înregistrat alte semne clinice de COVID-19.

Cei care vor încheia perioada de carantină înainte de termen în baza unui test negativ, vor fi monitorizaţi zilnic până la a 14-a zi, au specificat autorităţile. De asemenea, a specificat CNESP, testarea elevilor minori se va realiza gratuit şi cu acordul părinţilor.

Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) va asigura cantitatea necesară de teste în acest scop. Elevii care nu se vor prezenta la testare vor continua studiile în regim online şi vor relua cursurile cu prezenţă fizică după 14 zile de perioada de carantină.

Totodată, CNESP a ţinut să menţioneze că, persoanele care îşi propun să intre pe teritoriul Republicii Moldova şi urmează să respecte regimul de autoizolare trebuie să completeze şi să prezinte fişa epidemiologică în format online care e accesibilă din data de 5 octombrie curent. Documentul se completează în intervalul de 72 ore înainte de intrare pe teritoriul ţării, accesând pagina https://fisa-covid.gov.md/. Persoanele care vor prezenta informaţii false riscă să fie trase la răspundere conform legislaţiei, au punctat autorităţile.

De asemenea, transportatorii de călători sunt obligaţi să verifice deţinerea documentelor justificative pentru scutirea obligaţiei de a respecta regimul de autoizolare. În caz contrar, vor asigura îndeplinirea fişei epidemiologice în regim online pentru toţi călătorii.
Până la 15 noiembrie curent, persoanele care nu au posibilitatea să completeze online fişa epidemiologică, sunt obligate să completeze şi să semneze, pe suport de hârtie documentul, cu declaraţia pe propria răspundere de respectare a regimului de autoizolare cu o durată de 14 zile, iar Poliţia de Frontieră va asigura introducerea manuală a datelor în sistemul informaţional.

De asemenea, conform deciziei CNESP din 8 octombrie curent, autorităţile din domeniul ordinii publice şi organelor cu funcţii de control vor intensifica supravegherea respectării măsurilor de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 atât în cazul persoanelor fizice, cât şi juridice.

Totodată, CNESP a anunţat că începând cu 15 octombrie, moldovenii vor putea descărca online Certificatul COVID-19 care include: certificatul de vaccinare, certificatul de testare şi certificatul de recuperare, de pe pagina: certificate-covid.gov.md.

Modelul acestuia a fost aprobat vineri, 8 octombrie, în cadrul şedinţei Comisiei Naţionale Extraordinare pentru Sănătate Publică şi va fi emis prin Sistemul Informaţional Automatizat „Registrul de evidenţă al vaccinării împotriva COVID-19”, în baza datelor prezentate de către instituţiile medico-sanitare.

Certificatul digital COVID-19 facilitează libera circulaţie la nivel naţional şi internaţional, în condiţii de siguranţă pe perioada pandemiei COVID-19, au precizat membrii CNESP. Documentul va putea fi descărcat gratuit şi va fi disponibil în limbile română/engleză. Acesta reprezintă o dovadă oficială că persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19, s-a testat şi are un rezultat negativ sau a avut COVID-19 şi s-a vindecat.

Totodată, la prezentarea Certificatului COVID, cetăţenii vor trebui să demonstreze deţinerea unui act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a acestuia.

De altfel, Certificatul COVID eliberat pe teritoriul altui stat, în baza modelului ţării emitente, trebuie să fie prezentat în limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Pentru certificatele emise în alte limbi decât cele menţionate, acestea vor fi confirmate prin traducere autorizată în Republica Moldova, în limbile română sau rusă, se mai arată în comunicatul emis de Guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe