O delegaţie a R.Moldova s-a deplasat la Moscova. Dionis Cenuşă: Rusia nu este UE şi nu oferă nimic doar pentru că eşti pro-european

Delegaţie a R.Moldova, la Moscova
Delegaţie a R.Moldova, la Moscova (gov.md)

În contextul în care o delegaţie a Republicii Moldova, condusă de viceprim-ministrul Vladislav Kulminski, s-a deplasat la finele săptămânii trecute la Moscova, într-o vizită de lucru, unde a avut întrevederi cu viceministrul rus al Afacerilor Externe, Andrei Rudenko, şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, Dmitrii Kozak şi preşedintele Comitetului pentru afaceri internaţionale al Consiliului Federaţiei, Grigorii Karasin, analistul politic de la Chişinău Dionis Cenuşă a punctat că s-ar veni cu prea puţină informaţie, „din datele mai concrete este evidenţiat faptul că, creşte comerţul bilateral”.

„În cadrul întrevederilor, părţile au făcut un schimb de opinii detaliat şi constructiv pe întreg spectrul subiectelor de pe agenda relaţiilor bilaterale. Vicepremierul Kulminski a comunicat interesul Republicii Moldova de a dezvolta o cooperare bilaterală pragmatică, bazată pe respect reciproc. Republica Moldova pledează pentru un dialog deschis şi constructiv, inclusiv în privinţa chestiunilor pe care avem poziţii diferite.

A fost subliniată importanţa avansării dialogului politic, inclusiv pe filiera ministerelor de externe şi contactelor parlamentare. De asemenea, a fost discutat subiectul relansării activităţii Comisiei interguvernamentale privind cooperarea comercial-economică. Părţile au constatat şi importanţa intensificării negocierilor în vederea încheierii contractului de procurare a gazelor naturale. Un subiect aparte l-a constituit procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului RM.

Astfel, potrivit politologului basarabean, care susţine că a verificat paginile oficiale atât din Rusia, cât şi din Moldova, pentru a înţelege de ce trei oficiali moldoveni s-au deplasat la Moscova, referindu-se la vice-prim ministrul pe reintegrare Vlad Kulminschi, secretarul de Stat Vladimir Cuc şi consilierul pe politică externă Cristina Gherasimov, „doar Ministerul rus de Externe a publicat un comunicat de presă scurt pe 7 Octombrie. În document este menţionat doar Kulminschi şi Cuc. Niciun cuvânt despre Gherasimov”.

„Am revizuit textul, deoarece informaţia despre deplasarea oficialilor moldoveni a fost publicată pe pagina Guvernului. Eu am verificat pe MFA (Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM) şi pagina Biroului de Reintegrare, unde nu a fost publicată nicio informaţie despre deplasare. Ar fi bine ca să se comunice pe toate paginile relevante, iar eu voi ţine cont de faptul că Guvernul le publică pe toate”, scrie Cenuşă pe pagina sa de Telegram.

Mai mult decât atât, expertul a menţionat că va urmări pe parcursul zilei de luni, 11 octombrie, care sunt rezultatele discuţiilor purtate de ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, cu reprezentanţii Gazprom în legătură cu livrarea de gaze naturale şi în ce condiţii.

„Rusia nu este UE şi ei nu îţi oferă nimic doar pentru că eşti pro-european şi vrei să implementezi reforme. Cu Rusia este mult mai greu şi imprevizibil să negociezi”, a atras atenţia Dionis Cenuşă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe