Nivel record al restanţelor la creditele bancare, avertizează Andreea Paul

Andreea Paul (Epoch Times România)
Loredana Diacu
09.04.2014

Nu este de mirare că românii îşi plătesc tot mai greu datoriile la bănci având în vedere că dobânda la credite bancare este de 2 ori mai mare în România decât în Austria. Pentru un credit de 5.000 euro contractat pe o perioadă de trei ani, rata medie a dobânzii este de circa 5,6% în Austria şi de aproximativ 12% în România, afirmă deputatul PDL, Andreea Paul, într-o postare pe blogul personal.

Rata restanţelor la credite a atins un nou record în România la sfârşitul lunii februarie a acestui an. Aproape un sfert din totalul creditelor înregistrează restanţe iar ponderea acestora este în continuă creştere, mai scrie deputata PDL, arătând că, deşi guvernul se laudă cu creştere economică de 3,5% în anul 2013, sub guvernarea USL restanţele s-au majorat cu aproape 35%, ceea ce arată că faimoasa creştere economică nu s-a simţit şi în buzunarele românilor, cu sau fără credite la bănci.

Deşi guvernul dă vina pentru restanţele la credite în perioada 2011-2012 pe criza economică internaţională, creşterea alarmantă a restanţelor din ultima perioadă nu are însă nicio altă justificare decât nivelul de trai mai scăzut, afirmă Andreea Paul.

Conform FMI, mai arată Andreea Paul, România are cea mai mare rată a creditelor neperformante din regiune, mult peste următoarele clasate, Ungaria şi Bulgaria. Mai mult, România a înregistrat şi cea mai mare creştere a creditelor neperformante din 2011 până în prezent dintre ţările din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est.

"În scopul recuperării creanţelor, banca iniţiază proceduri juridice care se finalizează cu executarea silită a persoanelor în cauză. Situaţia este critică pentru românii şi firmele aflaţi în această situaţie, mai ales că în luna februarie 2014 s-a înregistrat o rată a şomajului de 7,2% şi numărul şomerilor s-a majorat cu 7.000 de persoane faţă de aceeaşi lună a anului precedent" afirmă Andrea Paul.

Mai mult, la toate acestea se adaugă şi ultimele 35 de taxe noi şi impozite majorate care afectează semnificativ atât bugetul cetăţenilor, cât şi al firmelor, mai acuză deputata democrat-liberală, iar soluţia guvernului Ponta este: "încă o taxă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor