Economia Chinei se contractă: bursa, yuanul şi bula imobiliară pe panta descendentă

În ultimele două luni, cele mai importante sectoare ale economiei chineze au scăzut în mod considerabil. Atât bursa cât şi yuanul au intrat pe o pantă descendentă, exportul slăbeşte şi bula imobiliară îşi dă ultima suflare. Cunoscutul comentator economic chinez Niu Dao prognozează într-un comentariu recent pe blog continuarea cursului descendent într-un mod generalizat. Aceasta va fi de altfel şi tema dominantă în economia chineză în 2014.
Yiyuan Zhou şi Rosemarie Frühauf
20.03.2014

În ultimele două luni, cele mai importante sectoare ale economiei chineze au scăzut în mod considerabil. Atât bursa cât şi yuanul au intrat pe o pantă descendentă, exportul slăbeşte şi bula imobiliară îşi dă ultima suflare. Cunoscutul comentator economic chinez Niu Dao prognozează într-un comentariu recent pe blog continuarea cursului descendent într-un mod generalizat. Aceasta va fi de altfel şi tema dominantă în economia chineză în 2014.

Exporturile pe februarie au scăzut în mod dramatic

Dintr-un raport al Biroului Vamal Chinez reiese că exporturile din februarie 2014 au scăzut cu 18,1 procente faţă de cele din februarie 2013. Astfel, China a înregistrat un deficit de 22,98 miliarde USD pe comerţul exterior.

Tang Jianwei, cercetător economic la banca de comunicaţii, declara mediei chineze că necesarul de ciment pe piaţa chineză a continuat să scadă în lunile ianuarie şi februarie, lucru strâns legat de scăderea pieţei imobiliare. Pe piaţa anticipaţiilor, materialele de construcţie precum metalele, cărbunele şi oţelul au scăzut cu 14 – 20 %.

Bursa atinge pragul psihologic de 2000 de puncte

La bursa din Shanghai, indexul SSE (index al pieţei de stocuri) a scăzut de la începutul anului cu 2,86% - coborând tangenţial sub pragul psihologic de 2000 de puncte. (înainte de criza financiară din 2008, acesta se situa la 6000 de puncte).

Indexul combinat Shanghai-Shenzhen valabil pentru ambele burse chineze, se află de asemenea la nivelul cel mai scăzut din ultimii cinci ani.

Declaraţia expertului Niu Dao

Cunoscutul comentator economic Niu Dao analizează situaţia actuală în felul următor:

“Momentan, bula imobiliară în China este deosebit de mare şi în prezent toate activele mari de capital, care au legătură cu afacerile imobiliare au scăzut rapid”. În următoarele 3 – 5 luni, branşele relevante pentru sectorul imobiliarelor vor intra toate în colaps, ceea ce va duce la izbucnirea imediată a unei crize financiare.

Tipărirea de bancnotă nu mai poate ajuta deloc

Există două posibilităţi: ”Dacă se continuă tipărirea de bancnotă în scopul sprijinirii bulei, atunci cursul de schimb al yuan-ului va fi ruinat. Dacă nu se va mai tipări bancnotă, atunci bula va crăpa imediat, ceea ce va provoca un efect de domino în lumea financiară şi în branşele relevante din domeniul imobiliar.

“Există două posibilităţi: ”Dacă se continuă tipărirea de bancnotă în scopul sprijinirii bulei, atunci cursul de schimb al yuan-ului va fi ruinat. Dacă nu se va mai tipări bancnotă, atunci bula va crăpa imediat, ceea ce va provoca un efect de domino în lumea financiară şi în branşele relevante din domeniul imobiliar.”

Astfel de situaţii de criză nu sunt ceva nou, scrie Niu. Banca Centrală Chineză s-a apărat prin tipărirea unor sume imense de bani, ceea ce a continuat să umfle bula. În prezent, cursul de schimb al yuan-ului a scăzut în interval de 3 săptămîni de la 6,04 la 6,18.

Jumătate din volumul creditelor se regăseşte în bula imobiliară

În 2013, o treime din totalul creditelor noi a trecut din băncile convenţionale ale Chinei în branşa imobiliară. În plus, piaţa a fost încălzită de băncile din umbră, de trusturi şi de obligaţiunile de stat ale Statelor Unite. Banca Centrală a estimat cota creditelor imobiliare la 22 de procente din volumul total al creditelor din China. Dar Niu Dao estimează acest procent la peste 50%. Guvernul Chinei se află în 2014 în faţa celei mai grele decizii asupra modului de salvare al yuan-ului.

“Economia chineză se află deja în recesiune. Capitalul internaţional încearcă să părăsească ţara pe cât de rapid posibil. Declinul accelerat va constitui în 2014 şi în viitorul apropiat tema dominantă a economiei chineze şi a tuturor celor care şi-au depozitat averile în yuani.”

Alţi indici ai cursului descendent

Plecând de la regresul exporturilor, Niu Dao continuă şi cu alte exemple care demonstrează intrarea în recesiune cum ar fi “Indicele Baltic Dry” (BDI), indice care prezintă dezvoltarea comerţului exterior prin prisma transporturilor navale. În prezent acest indice a înregistrat o scădere abruptă, situându-se sub valoarea din 2008. La acea vreme, multe întreprinderi de export au dat faliment. Dacă scăderea indicelui BDI continuă, atunci Niu ia în calcul un nou val de falimente al întreprinderilor de export.

Volumul exporturilor aflat în scădere în februarie a antrenat cu sine scăderea fluxului de capital speculativ internaţional care a fost atras în mod fraudulos în ţară prin intermediul facturilor falsificate, confom aceluiaşi expert. În acest fel, piaţa chineză are la dispoziţie capital mai puţin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor